Директор МАГАТЕ розповів про порушення «фізичної цілісності» ЗАЕС

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прокоментував обстріли Запорізької АЕС. Про це пише Суспільне.

«Очевидно, що станція та її фізична цілісність була порушена кілька разів, випадково чи навмисно — у нас немає необхідних елементів, щоб це оцінити», — заявив він після візиту на ЗАЕС.

Гроссі розповів, що під час поїздки звуки бойових дій лунали «незручно близько».

«Були моменти, коли вогонь був очевидним, важкі кулемети, артилерійські міномети, два-три рази (це було — ред.) справді дуже тривожно, я б сказав, для всіх нас», — сказав глава МАГАТЕ.

Він розповів, що на ЗАЕС зміг оглянути «ключові зони», такі як аварійні системи та диспетчерські. Тепер його команді потрібно завершити аналіз технічних аспектів.  .

«Ми не їдемо куди-небудь, МАГАТЕ зараз саме тут — на станції, і вона не їде, а збирається залишитися тут. Ми з деякими з моїх експертів плануємо бути присутніми тут протягом тривалого часу», — додав Гросі і зазначив, що ці експерти нададуть нейтральну і технічно обґрунтовану оцінку ситуації на станції.

За словами очільника МАГАТЕ, українські працівники Запорізької АЕС перебувають у тяжкому емоційному і психологічному стані, але завдяки своєму професіоналізму вони «відмінно виконують всю покладену на них відповідальну роботу».

Нагадаємо, місія МАГАТЕ на чолі з Гроссі відвідала ЗАЕС 1 вересня. Під час візиту на станцію міжнародних експертів супроводжували співробітники Росатому та російські військові. При цьому вони не мали приватних розмов з українськими працівниками на станції.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В «Енергоатомі» розповіли, як окупанти перешкоджали місії МАГАТЕ на ЗАЕС