Для стримування Китаю. США, Британія і Австралія оголосили про створення військового альянсу
Getty Images

США, Великобританія і Австралія створюють тристороннє партнерство для протидії Китаю.

Про це повідомляє The Guardian.

Про ініціативу, яку назвали Aukus, оголосили Джо Баден, президент США,  і Борис Джонсон і Скотт Моррісон, прем'єри Великої Британії та Австралії.

У Washington Post зазначають, що в альянсі не залишили жодних сумнівів у тому, що AUKUS покликаний стримувати Китай.

Байден підкреслив, що майбутнє кожної з трьох країн залежить від «вільного і відкритого індо-тихоокеанського регіону».

Джонсон зазначив, що три країни є природними союзниками, і альянс створить «нове оборонне партнерство і буде сприяти створенню нових робочих місць і процвітання».

За словами Моррісона, у найближчі півтора року в рамках ініціативи буде розроблено план щодо створення підводних човнів з атомним реактором для Австралії. Він підкреслив, що це не означає намір Австралії створити ядерну зброю. Австралія повинна стати сьомою країною в світі, яка володіє подібною технологією.

Окрім співробітництва в сфері військово-морських технологій, партнерство передбачає більш тісне узгодження регіональної політики і велику інтеграцію збройних сил і оборонної промисловості США, Великобританії та Австралії.

24 червня 2021 року влада Тайваню заявила, що острову треба готуватися до війни з Китаєм. У серпні Індія відправила бойові кораблі в Південно-Китайське море для стримування Китаю.

Раніше Chas News повідомляв, що США готові захищати Японію в рамках Договору про взаємне співробітництво і гарантії безпеки від 1960 року. Для цього Штати використовуватимуть всі наявні засоби, зокрема й ядерну зброю.

Китай запровадив санкції проти США. У Байдена це назвали «непродуктивним і цинічним»