Для участі в мітингу «Свободу Навальному!» прихильники опозиціонера зібрали 250 тис. заявок
Getty Images

Більше 250 тисяч чоловік погодилися вийти на акцію протесту «Свободу Навальному!», яку збираються організувати соратники Олексія Навального. Саме стільки людей залишили свої заявки на сайті кампанії за два дні.

23 березня соратники політика оголосили, що планують провести мітинг з вимогою звільнити Навального. За їх словами, це буде «принципово інший мітинг, про який знатимуть всі». Для цього вони вирішили знайти 500 тис. чоловік, готових брати участь в протестах. За перші сім годин на сайті кампанії свої заявки залишили 100 тисяч осіб.

Навальний скаржиться на катування безсонням

Навальний відбуває строк у виправній колонії № 2 в Покрові Володимирської області.

23 березня адвокати політика повідомили, що в колонії його стан здоров'я різко погіршився — у нього заболіла спина і почала відніматися нога. 25 березня чиновники ФСВП заявили, що стан здоров'я Навального «оцінюється як стабільний, задовільний». В цей же день адвокати сказали, що Навальний відчуває сильні болі.

Як розповів «Медузі» Вадим Кобзєв, Навальний почав скаржитися на болі чотири тижні тому, «після всіх цих етапування і конвоювання», а після прибуття в ІК-2 в Покрові його стан погіршився.

Навальний передав через адвокатів дві заяви, текст яких опублікували на його сайті. В одному з них, адресованому начальнику ІК-2, політик повідомив, що ще 25 лютого скаржився на гострий біль в спині адміністрації СІЗО в Кольчугіно, а 11 березня — адміністрації колонії в Покрові. Він вимагав медогляду. За словами Навального, 19 березня його оглянула фахівець-невролог. Але який вона поставила діагноз і яке лікування призначила, йому досі не відомо.

У другій заяві, написаній на ім'я директора ФСВП Олександра Калашнікова, Навальний поскаржився на те, що вночі його будять щогодини для перевірки і записують на відео. Причина — він поставлений на облік як схильний до втечі, за словами політика, без будь-яких законних підстав. Навальний підкреслив, що згідно з законом засудженим гарантований безперервний восьмигодинний сон, а те, що відбувається з ним, назвав «тортурами безсонням».

Chas News повідомляв, що Олексія Навального засудили до 3,5 років колонії. 

Цар хороший, бояри погані: чи призведуть протести в Росії до депутінізації