Навального перевели у колонію
Getty Images

Російського опозиціонера Олексія Навального перевезли до виправної колонії у Володимирській області, повідомляє РБК.

Відповідальний секретар Громадської спостережної комісії Москви Олексій Мельников розповів, що ув'язнений політик вже знаходиться у колонії на карантині.

Він сказав: «Ми можемо підтвердити, що він зараз в одній з установ УФСВП (управління Федеральної служби виконання покарань) по Володимирській області. Зараз він на карантині».

25 лютого Навального етапували з московського СІЗО «Матроська тиша». Напередодні російські ЗМІ повідомляли, що політик буде відбувати покарання в колонії загального режиму ВК-2 в місті Покров. За даними джерела у ФСВП, перед переведенням в колонію Навального деякий час тримали в СІЗО «Кольчугіно» у Володимирській області.

Правозахисники розповіли про поводження з Навальним після приїзду до Володимирської колонії

Навального та інших ув’язнених, яких етапували разом з ним в Покровську ВК-2 у Володимирській області, не били по приїзду. Про це «Открытым медиа» розповів ярославський учасник фонду «Русь Сидяча» Руслан Вахапов з посиланням на засуджених цієї колонії.

За словами правозахисника, ув’язнених ВК-2 здивувало те, що «приймання» етапу 27 лютого співробітники колонії провели суворо за правилами внутрішнього розпорядку й нікого не били.

Зазвичай новоприбулих в ВК-2 засуджених могли вдарити відразу на виході з автозаку по дорозі на обшук, повідомили правозахисники.

«Приймання» без рукоприкладства виявилося в новинку тим, хто давно відбуває там покарання, але інші ув’язнені все одно не в захваті від майбутнього сусідства з відомим політиком.

«Зеків лякає невідомість, там усі не раді появі Навального — у них тільки життя в ув’язненні налагодилося, а тепер можуть «гайки закрутити» (посилити режим — Прим. ред.)», — пояснив Вахапов «Открытым медиа».

Тепер Навального чекає карантин не менше тижня, після цього його переведуть в один із загонів. Також Вахапов підтвердив, що у Покровській ВК-2 великий вплив має так званий «актив» — ув’язнені, які співпрацюють з адміністрацією.

Про те, що Навальний буде відбувати покарання у володимирській колонії, напередодні повідомили російські ЗМІ. Офіційно про те, де знаходиться опозиціонер, ФСВП поки не повідомляла.

Передісторія

Навального затримали 17 січня, одразу після прильоту з Німеччини, де він лікувався після отруєння.

2 лютого суд змінив Навальному умовне покарання у справі «Ів Роше» на реальний строк і призначив йому 3,5 року колонії загального режиму (з урахуванням терміну під домашнім арештом він повинен був провести в колонії два роки вісім місяців).

Згідно з рішенням ЄСПЛ, російська влада повинна негайно звільнити Навального відповідно до правила 39 Регламенту суду про застосування забезпечувальних заходів.

Глава Мін’юсту РФ Костянтин Чуйченко вимогу ЄСПЛ назвав необґрунтованою, неправомірною, а також свідомо неможливою.

Вранці в суботу 20 лютого Мосміськсуд залишив в силі рішення суду першої інстанції замінити Навальному умовний термін позбавлення волі на реальний по справі «Ів Роше». При цьому суд зарахував до строку час, проведений політиком під домашнім арештом.

Читайте промову Навального на суді щодо заміни йому умовного строку на реальний.

Amnesty International відмовилася вважати Навального в'язнем совісті