Для закінчення пандемії треба вакцинувати 70% населення світу, вважають у ВООЗ

ВООЗ вважає, що 70% населення слід вакцинувати, щоб гарантувати закінчення пандемії коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це розповіла головний науковий співробітник ВООЗ Сумія Свамінатан, повідомляє видання Explica.

За її словами, якщо вакцини проти COVID-19, які нині проходять останню фазу дослідження, будуть успішними у боротьбі з хворобою, орієнтовно 70% населення світу слід імунізувати, щоб забезпечити закінчення пандемії.

Свамінатан та глава департаменту ВООЗ з вакцин та імунізації Кейт О'Брайєн вважають, що це було б ідеальне процентне співвідношення, хоча мета до 2021 року — досягти 20%.

«Жодна компанія, яка проводить дослідження (зі створення вакцини проти COVID-19 — Прим. ред.), не зможе негайно зробити дози для всіх», — попередила О'Брайєн, наголосивши на важливості того, щоб усі лабораторії продовжували свої дослідження, навіть якщо одна з них випереджає інші.

Свамінатан також прокоментувала інформацію стосовно 90% ефективності вакцини проти COVID-19 німецько-американського проєкту Pfizer-BioNTech. За її словами, це попередні результати, тому «потрібні додаткові дані», щоб гарантувати можливість отримання ліцензії на її виробництво.

Навіть якщо гіпотетичні вакцини нарешті стануть доступними для широкої громадськості, експерти ВООЗ наполягають на тому, що першими, хто повинен бути імунізований, повинні бути медичні працівники та люди з груп ризику, такі як літні люди або пацієнти з певними патологіями.

Нині понад 200 лабораторій по всьому світу працюють над створенням вакцини проти COVID-19. З них десяток кандидатів на вакцини з таких країн, як Китай, США, Росія чи Велика Британія, перебувають на останньому етапі.

Свамінатан пояснила, що для розробки вакцини зазвичай потрібно десять років, але той факт, що така значна частина міжнародної наукової спільноти працює зараз над дослідженнями, може допомогти скоротити цей часовий показник.

Станом на ранок 12 листопада у світі зареєстрували 52 млн 440 тис. 865 випадків коронавірусу, з них 1 млн 289 тис. 747 летальних, а 36 млн 676 тис. 965 людей одужали.

Як ми писали раніше, вакцина від COVID-19 з’явиться в Україні навесні або влітку 2021 року, вважає МОЗ.

Через пандемію COVID-19 можуть збідніти 9 млн українців, кажуть в ООН