Вакцина від COVID-19 з’явиться в Україні навесні або влітку 2021 — МОЗ
Pixabay

Вакцина від коронавірусу з’явиться в Україні в кінці весни або на початку літа 2021 року.

Про це керівник експертної групи з питань імунопрофілактики МОЗ Сергій Литовка розповів у коментарі Суспільному.

«За найбільш оптимістичними прогнозами ВООЗ, масово вакцина зможе поставлятися в інші країни десь у травені-червні 2021 року», — зазначив він

Наразі в світі існує близько 150 потенційних вакцин, однак жодну з них офіційно не зареєстрували, сказав чиновник.

«Вакцин, які дійшли до третьої стадії випробовування, є близько десяти. Частина цих вакцин майже готова до виробництва. Певні виробники заявлять про потенційно високу ефективність своїх вакцин. Але станом на сьогодні жодна вакцина не зареєстрована і не готова для застосування», — сказав він.

Литовка наголосив, що Україні вигідніше отримати вакцину в рамках програми COVAX. Так вона коштуватиме дешевше. 

Допомога від Німеччини 

Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель обговорили подальшу співпрацю щодо подолання наслідків пандемії, передає пресслужба гаранта. 

«Ми вітаємо прорив, якого вдалося досягти німецькій фірмі BioNTech спільно з американською компанією Pfizer у розробці вакцини від коронавірусу. Це дуже обнадійлива новина. Просив би вашого сприяння у врахуванні інтересів України при плануванні поставок вакцини від коронавірусу», — підкреслив політик.

Президент сподівається, що Україна отримає розширений доступ до вакцини проти коронавірусу. Зараз її розробляють в межах міжнародного фонду COVAX.

Раніше американська фармакологічна компанія Pfizer заявила, що її експериментальна вакцина проти коронавіруса більш ніж на 90% ефективно запобігає зараженню COVID-19. 

Chas News повідомляв, що ВООЗ закликає держави готувати галузь охорони здоров'я до наступної пандемії.

Хто, як не Зеленський?