Дмитро Кулеба розкрив деталі про новий альянс між Україною, Польщею та Великою Британією
УНІАН

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, розповів про новий союз між Україною, Польщею та Великою Британією.

Політик заявив, що інформація про альянс вже просочилася в ЗМІ, тому розкрив більше деталей.

Зокрема міністр заявив, що ініціатором створення нового формату минулого року виступила Україна.

«Я вдячний колегам і друзям Ліз Трасс і Збіґневу Рау, які живо відгукнулися, і закипіла тристороння робота по лінії МЗС трьох країн», — зазначив він.

Також Кулеба додав, що союз є частиною української стратегії зі створення малих альянсів як проактивної зовнішньої політики України.

«Ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами ЄС і НАТО. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, гуртуючи дружні та близькі за духом країни у малі альянси», — пояснив посадовець.

Очільник МЗС також зазначив, що формат пов’язаний не з географічним розташуванням, а зі спільними принципами країн.

Кулеба зауважив, що Київ, Лондон та Вашингтон мають стратегію протидії РФ та «великий потенціал тристоронньої співпраці в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної».

Перше офіційне оголошення про новий формат мали зробити 2 лютого, але очільниця британського МЗС захворіла на коронавірус. Тому подію перенесли.

Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі, під час брифінгу з українським головою уряду заявив, що ця співпраця є боротьбою за безпеку в регіоні.

В Україні до створення такого військово-політичного союзу позитивно ставиться 61% громадян.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«П’ятий птах у Києві». Україна отримала черговий пакет військової допомоги зі США