До музею Революції Гідності вдруге прийшли слідчі з обшуками. Вони кажуть, що перевіряють будівництво
Музей Революції Гідності

Національний музей Революції Гідності повідомив, що до них прийшли з новою перевіркою. Зокрема, відбувається «експертиза будівництва музею», проєктування якого не розпочалося. Про це працівники музею написали в Facebook.

«А в нас нова перевірка. Кажуть, «експертиза будівництва музею»! Не меморіалу, якого стосується слідство, а МУЗЕЮ, навіть проєктування якого не розпочиналося. Можемо підказати слідчим, де предмет їхнього інтересу, але не будемо заважати демонструвати свою «професійність» — пише пресслужба музею.

Раніше, 19 листопада, до музею прийшли з обшуком. СБУ вилучила документи щодо Меморіалу на алеї Небесної Сотні.

СБУ висловила того ж дня свою позицію — що обшуки в музеї Революції Гідності у Києві проводяться через підозри посадовців у розкраданні коштів, виділених на реконструкцію об’єкта цього меморіального комплексу.

Після цього Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) України та Український інститут національної пам’яті прокоментували обшуки у музеї. Вони зазначили, що проведенням обшуків безпосередньо перед Днем Гідності та Свободи і річницею подій на Майдані однозначно скористаються антиукраїнські сили.

Також пресслужба Зеленського в Telegram заявила, що обшуки в приміщенні музею напередодні річниці початку Майдану точно не сприяють суспільній злагоді у державі.

Директор музею Ігор Пошивайло на заяву прокуратури про можливе розкрадання коштів на будівництві Меморіалу Небесної сотні запевнив, що проблеми з будівництвом пов’язані з арештом території, де відбуваються слідчі експерименти, а на час перерахування коштів підрядник про це не знав і закупив матеріали для будівництва. Про це він сказав в інтерв’ю Громадському радіо.

Був чіткий план і графік робіт, що 20 лютого мав би бути збудований, відкритий Меморіал, треба було закуповувати матеріали. Саме тому і була виплачена така сума. Виплата авансу — це стала практика, це не є злочином. В нас є звіти підрядника за закуплені матеріали

Пошивайло каже, що сам бачив дерев'яні матеріали й граніт. Єдиною перешкодою він назвав арешт ділянки.

Як заявила пресслужба музею, «Кабінет Міністрів у постанові 2018 року визначив нас замовником будівництва Меморіалу Героїв Небесної Сотні. На цій підставі через процедуру публічних закупівель був обраний генпідрядник і укладено відповідний із ним договір на будівництво. Після цього за поданням Генпрокуратури Печерським районним судом був накладений арешт на земельні ділянки, який триває до сьогодні, що унеможливлює будівництво меморіалу».

У заяві музей пропонує всім бажачим ознайомитися з архітектурним конкурсом і проєктом меморіалу та загалом перебігом будівництва.

Довідка

Заклад створений 18 листопада 2015 року та віднесений до сфери управління Українського інституту національної пам'яті. Указом Президента України від 12 квітня 2016 року він отримав статус національного.

18 січня 2016 директором музею Революції Гідності призначено одного із ініціаторів його створення, голову правління ГО «Музей Майдану» — Ігоря Пошивайла. 8 вересня конкурсна комісія одноголосно проголосувала за нього на фінальному етапі відкритого добору генерального директора установи.

Восени 2018 року заклад відкрив свою першу сталу локацію — Інформаційно-виставковий центр музею Майдану, в оновленому після пожежі Будинку профспілок.

Восени 2019 року на місці будівництва музею відкрито виставкову локацію просто неба «М³: Майдан Меморіал Музей».

Омережно, революція!