До суду скерували справу колишнього заступника міністра оборони Шаповалова

У Києві судитимуть колишнього заступника міністра оборони та ще двох ексвисокопосадовців Міноборони. Їх обвинувачують у закупівлі неякісних бронежилетів та іншої амуніції для військових на 1,4 млрд грн.

Про це повідомили Офіс генерального прокурора та Державне бюро розслідувань.

Прізвища обвинувачених правоохоронці традиційно не назвали, але обставини справи вказують, що мова йде про колишнього заступника міністра В'ячеслава Шаповалова, колишнього виконувача обов’язки директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони Богдана Хмельницького, а також колишній т.в.о начальника центрального управління контролю якості Міноборони.

Як встановило ДБР, Шаповалов лобіював укладення договорів про постачання речового майна для військових (бронежилетів, касок, одягу та інших речей) за завищеними цінами та низької якості на загальну суму понад 1,4 млрд грн. Усі договори укладалися за умови повної передплати.

У другому епізоді фігуранти замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості. При цьому здійснили стовідсоткову передоплату, чим порушили інструкцію. У результаті ЗСУ отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати в бою без загрози життю.

«Це призвело не лише до втрати 222 мільйонів гривень бюджетних коштів, а й до підриву обороноздатності країни, загрози життю та здоров’ю особового складу ЗСУ», — наголосивли в ДБР.

Колишніх топ-посадовців обвинувачають у розтраті майна і перешкоджанні законній діяльності ЗСУ (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 114-1, ч. 5 ст. 191 КК України). Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Інспекторка Львівської митниці похизувалася у TikTok «луком» за $8 тис. Її звільнили з посади (відео)