«Доступна іпотека». Її тепер регулюватиме акціонерне товариство

Міністр фінансів Сергій Марченко підписав статут «Української фінансової житлової компанії», що буде забезпечувати роботу ринку іпотечного кредитування.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Гендиректором створеної житлової компанії призначили Василя Шкуракова. 

2018 року він працював заступником міністра фінансів, де відповідав за місцеві запозичення, гарантії та фіскальні ризики. 24 грудня уряд постановою звільнив його з цієї посади. Мінфін дякує йому за роботу над Середньостроковою стратегією управління держборгом.

«Українська фінансова житлова компанія» створена, аби розробляти та втілювати механізм «доступної іпотеки». Мінфін обіцяє українцям можливість кредитів до 7% річних строком до 20 років «із залученням до співпраці банків за державного посередництва».

16 листопада Кабмін доручив Мінфіну створити приватне акціонерне товариство «Українська фінансова житлова компанія». Вона відповідатиме за кредити на житло для українців та рефінансування іпотечних кредитів. Фактично вона контролюватиме ринок іпотечного кредитування.

Як ми писали раніше, у листопаді Мінфін назвав відсоткові ставки за програмою кредитів. На першому етапі відомство надасть 12,5 тис. іпотек.

НБУ оприлюднив результати опитування банків щодо обсягів іпотеки