Друга доза «Новачка». Навального намагалися повторно отруїти — ЗМІ
Getty Images

Російського опозиціонера Олексія Навального вдруге намагалися отруїти перед його відльотом до Берліна. Тоді активіст перебував в омській лікарні.

Про це повідомляє The Sunday Times, посилаючись на анонімні джерела в західній розвідці.

«Джерела в західній розвідці повідомили нам, що після невдалої спроби вбити його з першого разу ймовірні агенти держбезпеки спробували вбити завзятого критика президента Володимира Путіна другою дозою отрути, перш ніж його вдалося доставити в безпечне місці в Берліні», — зазначив співрозмовник видання.

ЗМІ пише, що друга доза нервово-паралітичної речовини «Новачок» збільшила б ймовірність смерті політика. Опозиціонер міг би померти, якби після першої спроби отруєння бригада швидкої допомоги не ввела йому атропін. Медики вкололи йому алколоїд після приземлення літака в Омську.

Передісторія

20 серпня Олексія Навального госпіталізували непритомним з літака в Росії. 22 серпня його перевезли до німецької клініки Charité. Пізніше лікарі заявили, що Навального отруїли хімічною речовиною з групи «Новачок» під назвою інгібітор холінестерази. 23 вересня політика виписали зі стаціонару. 

1 жовтня Навальний заявив, що за його отруєнням стоїть президент Росії Володимир Путін. Раніше Організації заборони хімічної зброї підтвердили сліди «Новачка» в організмі Олексія Навального. 

Напередодні РФ запровадила санкції проти Франції та Німеччини через отруєння Навального.

Євросоюз через отруєння Навального ввів санкції проти шістьох російських чиновників і інституту, де розробляли «Новачок».

На конференції Організації із заборони хімічної зброї 56 країн-учасниць закликали РФ розслідувати отруєння Навального