Друга хвиля COVID-19 триває у Європі. Уряди реагують повторним введенням локдауну

У Мадриді — найсуворіший у Європі карантин. А Італія накладає обмеження — обов’язкові маски на відкритому повітрі.

Італія

Італія зобов’язала носити маски для обличчя на відкритому повітрі по всій країні, намагаючись зменшити зростаючу кількість інфікування COVID-19.

За останні два місяці в Італії спостерігається постійне збільшення числа нових випадків захворювання. Хоча їхня кількість все ще набагато нижча, ніж у інших великих європейських країнах, зокрема Франції, Іспанії та Великобританії.

Кабінет міністрів країни також затвердив указ про продовження надзвичайного стану COVID-19 до 31 січня, повідомило виданню The Guardian джерело в уряді країни.

Ірландія

В Ірландії влада планує запровадження нового локдауну.  Вона може стати першою країною Європи, де після весняного піку пандемії COVID-19 знову запровадять загальний карантин. Якщо рекомендацію кризового штабу втілять у життя, громадян попросять за можливості не залишати свої домівки та пересуватися максимально у радіусі п'яти кілометрів від них.

У загальноєвропейському масштабі країна з показником 104,6 випадків інфікування COVID-19 на 100 тисяч населення розташована на 14 місці з 31.

Німеччина

У Німеччині цей показник зараз на рівні 33,5 випадка на 100 тисяч населення. Найвищі показники демонструють на сьогодні Іспанія (319,3) та Чехія (303,3).

Дедалі більше інфікованих реєструють у столиці Німеччини Берліні. Міська влада, повідмляє DW, реагує жорсткими обмеженнями і впроваджує нічний локдаун.

Державний Інститут імені Роберта Коха складає в Німеччині список осередків поширення коронавірусу в країні. У першій десятці списку — п'ять районів Берліна. Загалом вірус зараз у столиці держави поширюється швидше, ніж на піку першої хвилі пандемії у березні.

Уряд Берліна відреагував рішуче та одностайно. З 23 до 6 години діятиме «нічний» локдаун з метою «заспокоїти» місто, повідомили на пресконференції представники уряду Берліна. Усі місця, де можна купити алкоголь, мають зачинитися. Навіть на автозаправках його продаж буде заборонений. Штрафи за порушення правил починатимуться від €5000.

Крім цього, у нічні години в громадських місцях буде дозволено зустрічатися максимально п'ятьом людям із максимум двох різних домогосподарств. Приватні святкування обмежуватимуться максимум десятьма учасниками. Усі ці заходи будуть чинними для початку до кінця жовтня. Залежно від розвитку епідеміологічної ситуації влада обіцяє потім ці заходи або послабити, або посилити.

Австрія

У столиці Австрії оголосили про нову стратегію в тестуванні населення на COVID-19. Віденці з підозрою на інфекцію можуть здати тест, не виходячи з дому, згідно повідомлення DW. Допомагають їм у цьому велокур'єри.

Іспанія

В Іспанії — критична ситуація у її столиці Мадриді. Там зареєстрований найвищий показник нових заражень у Західній Європі. Починаючи з минулих вихідних, Мадрид разом із дев'ятьма прилеглими спільнотами фактично відрізані від решти країни. В’їхати до міста та частини його передмість зможуть лише ті, хто має поважну причину. Те саме стосується й тих, хто хоче виїхати з Мадрида. До поважних причин належать, наприклад, поїздки на роботу, в лікарню, на навчання, за покупками тощо.

Влада планує, що посилення протиепідемічних заходів триватиме щонайменше два тижні. Це рішення центральної влади Іспанії жорстко критикує регіональний уряд Мадрида.

Прем'єр-міністр Іспанії оприлюднив основний план виходу своєї країни з рецесії. Чиновник планує витратити €140 млрд допомоги ЄС на перебудову економіки з метою створення 800 000 робочих місць протягом наступних трьох років.

Цього тижня Іспанія стала першою країною ЄС, яка перевершила 825 000 заражень коронавірусом. Понад 32480 людей в Іспанії померли від COVID-19.

Чехія

Через погіршення ситуації з епідемією COVID-19 у Чехії в ніч на понеділок, 5 жовтня, набув чинності режим надзвичайного стану по всій країні.  Він дозволяє владі, зокрема, обмежувати громадянські права, зокрема свободу зборів, а також вживати екстрених заходів без узгодження з парламентом. Режим надзвичайної ситуації вже діяв у країні з середини березня до середини травня. Восени влада в Празі, щоправда, вирішила залишити кордони країни відкритими.

Віднині у закритих приміщеннях можуть збиратись не більше десяти осіб, на вулиці — не більше двадцяти. Спортивні змагання відбуватимуться за відсутності глядачів. Магазини не зачиняються і працюватимуть у звичному режимі.

Франція

Уряд Франції оголосив Париж і частину його передмістя зоною найвищої небезпеки поширення коронавірусу. DW цитує повідомлення пресслужби прем'єра країни Жана Кастекса, що вводиться істотне посилення протиепідемічних заходів. Так у столиці та окремих частинах передмістя знову мусять закритися бари й кав'ярні, а ресторанам дозволять працювати лише за умови дотримання жорстких протиепідемічних норм. Посилення обмежень триватиме поки що два тижні.

Загрозливе зростання числа інфікованих коронавірусом у Парижі призвело до нових обмежень: в університетах та магазинах діють обмеження щодо кількості відвідувачів.

Крім того, у Парижі віднині заборонено продавати алкоголь та виконувати чи вмикати музику у громадських місцях після 22:00 Крім того, заборонені зустрічі у громадських місцях понад десяти людей. Весілля у церквах та органах реєстрації хоч і не заборонені зовсім, але максимальна кількість учасників церемоній обмежена 30 особами, а святкування в ресторанах чи деінде після офіційної церемонії — заборонені. Спортзали, басейни та фітнес-центри залишаються зачиненими для всіх, окрім школярів.

Університети повинні зменшити кількість студентів у приміщеннях до 50 % від максимально допустимої. Великі аудиторії можна заповнювати лише наполовину. Такі ж обмеження діють щодо спортивних майданчиків просто неба та торговельних центрів: там дозволяється перебувати лише одному відвідувачу на чотири квадратних метри.

Як і інші країни Європи, Франція намагається знайти баланс між небезпечним зростанням числа інфекцій і пов'язаним із цим перенавантаженням медичної системи, та мінімізацією економічної шкоди від епідемії. Навесні Париж запровадив надзвичайно жорсткі правила, обмеживши свободи людей по всій країні. Зараз ситуація має показати, наскільки французи ще готові співпрацювати із владою за чи вистачить часткових обмежень, чинних від 6 жовтня, аби приборкати пандемію.

Як ми повідомляли раніше, ВООЗ тим часом обіцяє вакцину від COVID-19 до кінця 2020 року.

Локдауну ніби й не було. У Китаї свято й мільйони подорожуючих