ВООЗ: вакцина від COVID-19 може з’явитися до кінця 2020 року
Pixabay

Вакцина від коронавірусу може бути готовою до кінця 2020 року. Про це повідомив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адганом Гебреєсус під час зустрічі Виконавчої ради ВООЗ.

«Ми потребуватимемо вакцину, і є надія, що до кінця цього року ми можемо мати вакцину. Є надія», — зазначив Тедрос.

Водночас британська компанія AstraZeneca оголосила, що її кандидат на вакцину дійшов до останньої фази тестувань у США. Але 9 вересня вона зупинила випробування. Це сталося, бо в одного з учасників досліджень виявили незрозумілу хворобу. Через кілька днів випробування відновили.

За словами британської компанії The Cambridge, випробування її вакцини здійснять майже на 30 тис. людей різного расового, етнічного і географічного походження.

У Росії вже заявляли про реєстрацію першої у світі вакцини від COVID-19. Але остання фаза випробувань вакцини «Спутнік-V» ще не завершена.

ВООЗ розраховує до кінця 2021 року забезпечити два мільярди доз вакцин.

Вакцина для України

В Україні на вакцину для масового використання чекають на початку березня 2021, заявив у вересні головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

При цьому вакцина буде або безкоштовна, або надійде за спеціальною ціною. Цих обсягів має вистачити для вакцинування 20% жителів (близько 8 млн доз). Окремо уряд проводить переговори з виробниками та з урядами інших країн, аби за кошти бюджету закупити додаткові дози. За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, про доступ до вакцини Україна домовляється з ЄС і США.

Раніше ми писали, що Китай розпочав вакцинацію від COVID-19, хоча її безпека не доведена. 

Україна отримає від ЄС 60 млн євро для зміцнення демократії та ліквідації наслідків пандемії