Електрошокери й кийки, п'ять тисяч затриманих. Стільки за день в РФ за десять років не «в'язали»
Getty Images

У неділю поліція затримала понад 5100 людей у ​​містах по всій РФ, повідомляє OVD-Info, група, яка моніторить політичні арешти.

У Брюсселі критикують російську владу за масштабні затримання та «неспівмірне застосування сили» правоохоронцями до пікетувальників.

Верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив дії російських силовиків проти учасників мирних акцій протесту в Росії. Про це чиновник написав у неділю, 31 січня, в соцмережі Twitter. Боррель різко розкритикував «масові затримання і неспівмірне застосування сили» до протестувальників і журналістів у Росії.

У своєму дописі очільник європейської дипломатії наголосив, що російські громадяни мають отримати можливість на вільне використання свого права на мирні зібрання, «не побоюючись репресій» за це. «Росія має виконувати свої міжнародні зобов'язання», — зазначив Боррель.

Візит Борреля до Москви

Наступного тижня має відбутися запланований триденний візит Борреля до Москви. Він обговорить розвиток відносини між ЄС та Росією, а також можливість звільнення російського опозиціонера Олексія Навального. Керівник європейської дипломатії відвідає Москву вперше з 2017 року. Дехто з керівників країн-членів ЄС критично розцінює відвідання Боррелем Росії, адже він може надіслати хибний сигнал, зазначає інформагенція AFP.

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб звинуватив владу в затриманні людей «просто для висловлення їх інакшої думки» й додав: «Ми засуджуємо невибірковий та свавільний арешт російських властей проти мирних протестуючих та журналістів».

Раніше 31 січня з осудом дій російських силовиків виступив і Вашингтон, однак у Москві це сприйняли як «грубе втручання» у внутрішні справи Росії.

Адміністрація Байдена знову засудила придушення акцій протесту, ознаменувавши значний відхід від політики Трампа. «США засуджують стійке використання жорсткої тактики проти мирних протестуючих та журналістів російською владою вже другий тиждень. Ми поновлюємо свій заклик до Росії звільнити затриманих за здійснення своїх прав людини, включаючи Олексія Навального», — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

На акціях 31 січня затримали понад 80 журналістів

Під час протестних акцій 31 січня було затримано щонайменше 82 журналістів, повідомила «Відкритим медіа» член бюро Профспілки журналістів і працівників ЗМІ Софія Русова.

«Когось із них уже відпустили, але точних даних поки немає», — сказала вона. У Москві, за даними профспілки, затримані 21 представник ЗМІ, в Петербурзі — 10.

Багатьох журналістів затримували, незважаючи на те, що у них були прескарти, редакційні завдання і жилети з написом «Преса».

Підсумки акцій за Навального 31 січня. Величезна кількість силовиків, жорсткі затримання і побиття протестуючих

На акціях на підтримку політика Олексія Навального, які пройшли в різних містах Росії 31 січня, затримали більше п'яти тисяч чоловік. Такі дані наводить «ОВС-Інфо».

Це абсолютний рекорд по затримань за весь час спостережень «ОВС-Інфо» (організація створена в грудні 2011 року).

Найбільше затриманих в Москві — за останніми даними, їх 1599 осіб. У Санкт-Петербурзі — 1116 осіб, в Красноярську — 194 людини. Крім того, багато затриманих в Нижньому Новгороді (180), Твері (124), Воронежі (122) і Владивостоці (122).

 

 

Поліція паралізувала центри найбільших міст Росії, включаючи Москву. Ще до акцій протесту в Москві закрили на вхід та вихід сім центральних станцій метрополітену. Також влада змінила маршрути наземного транспорту.

Спецназ та внутрішні війська перекрили вулиці, щоб не допустити повторення рекордних протестів минулого тижня, одних із найбільших з 2012 року.

Несанкціоновані акції протесту переросли у гру «котик-мишка», коли спецназ, озброєний кийками та електрошокерами, переслідував протестуючих столицею РФ. Багатогодинна погоня була перервана зіткненнями та жорстокими арештами. Один чоловік отримав серйозні поранення після того, як облив себе бензином та підпалив себе, мабуть, в знак протесту, пише The Gurdian. Його госпіталізували у важкому стані.

Загроза арештів та насильства зменшила кількість мітингувальників у ​​Москві порівняно з минулим тижнем. Коли їх витіснили з центру, активісти, що скандували «Путін — злодій», рушили до Комсомольської площі Москви, головної залізничної артерії, що знаходиться за межами кордонів безпеки, коли поліція в бронежилетах провела сотні арештів.

За ними пронеслися десятки броньованих міліцейських фургонів, які використовувались для масових арештів. «Москва сьогодні схожа на фортецю», — сказала Марія Лазарєва, демонстрантка, яка опинилася в пастці між двома рядами спецназу недалеко від Комсомольської площі.

Сотні людей скандували «Свободу!», коли рухалися до в'язниці «Матросская Тишина» в Москві, де утримують Навального.

«Битва» у Санкт-Петербурзі

Поліція Санкт-Петербурга, другого за величиною міста Росії, вжила подібні до столичних заходи безпеки. Влада закрила Невський проспект, головну вулицю міста, щоб запобігти збору там протестуючих. Але тисячі людей все ж зібралися на бічних вулицях і зіткнулися з ОМОНом, який бив палицями об металеві щити, намагаючись відлякати натовп, що закликав звільнити Навального.

Другий тиждень поспіль поліція на певний момент виявилася близькою до втрати контролю над ситуацією. На кількох відео видно, як поліція застосовує електрошокери до протестуючих.

За оцінками учасників акції в Пітері, на Піонерській площі їх зібралося від чотирьох до п'яти тисяч. На відміну від ходи 23 січня, цього разу було досить багато плакатів: «Один за всіх», «Я втомився рахувати твої мільярди», «Свободу Навальному», «Мене боїться бункерний дід» тощо.

Росгвардія, яка досі проводила затримання порівняно спокійно, перейшла до жорсткіших дій.  Вона стала застосовувати гумові кийки і відтісняти протестувальників з Піонерської площі. У відповідь маніфестанти стали закидати росгвардійців сніжками і чинити опір при спробах доставити їх у підігнані автобуси. В одного поліцейського жбурнули банку з червоною фарбою. Однак, силовики все-таки витіснили учасників акції на сусідні вулиці, де також тривали затримання. Серед затриманих виявився і популярний репер Oxxxymiron (справжнє ім'я Мирон Федоров), який прийшов підтримати протестувальників у свій день народження. Його, втім, швидко відпустили.

У відповідь на дії силовиків маніфестанти розділилися на кілька колон. Велика частина вирушила до Сінної площі, де відбулися нові зіткнення. Поліція стала погрожувати застосуванням табельної зброї, а також пустила в хід електрошокери і розпилила газ. На допомогу співробітникам правоохоронних органів прибули частини внутрішніх військ, що входять до складу Росгвардіі.

О 16:12 за московським часом Telegram-канал петербурзького штабу Навального повідомив про завершення акції, підкресливши: «Наш план спрацював, і попри всі спроби силовиків не дати нам зібратися і пройти вулицями нашого міста, ми пройшли приголомшливою ходою».

Метою Кремля в неділю було показати, що він готовий вжити надзвичайних заходів, щоб не дати прихильникам Навального збиратися в містах по всій країні. У багатьох місцях поліція витісняла прихильників опозиційного лідера з центру міста на околиці. У Єкатеринбурзі поліція провела арешти на замерзлій річці Ісет, а у Владивостоці поліція переслідувала протестувальників до замерзлого льоду Амурської затоки.

Протести в Росії почались після арешту опозиційного політика Навального. 17 січня він повернувся до Росії з Німеччини, де відновлювався після отруєння. На прикордонному контролі в аеропорту «Шереметьєво» політика затримали, а наступного дня заарештували на 30 діб.

23 січня в Росії акції протесту пройшли майже в 200 містах. За даними правозахисного проекту «ОВД-Инфо», за підсумками акцій були затримані 4 тис. 033 особи.

Chas News повідомляв, чи призведуть протести в Росії до депутінізації. 

Напередодні Фонд Навального надав США «санкційний список» оточення Путіна. 

«Путін — злодій!». У Росії люди вийшли на антиурядові протести на підтримку Навального (фото, відео