Єрмак заявив, що План мирного врегулювання на Донбасі готовий

Напередодні західні партнери України підготували План мирного врегулювання на Донбасі. Тепер Київ чекає, коли його схвалить РФ, або заявить відкрито, що не хоче миру.

Про це очільник Офісу президента Андрій Єрмак розповів під час онлайн-дискусії на тему «Конфлікт на Сході України: перспективи на 2021 рік».

«Сьогодні на столі лежить конкретний план мирного врегулювання, запропонований Німеччиною і Францією, доопрацьований Україною, який, як ми вважаємо, відповідає духу «Мінська», відповідає нормам міжнародного права… Підкреслюю, план мирний — на столі… і ми дуже чекаємо на таку ж позицію з боку РФ», — зазначив керівник ОПУ.

Кравчук наголосив, що домовитись з РФ стосовно Донбасу «практично неможливо»

Якщо Росія не погоджується, «це означає, що вона не хоче припинення війни та настання миру на території Донбасу», наголосив високопосадовець.

Єрмак сподівається, що План буде «предметом потужного обговорення за тиждень — два» під час відеоконференції у «нормандському форматі». Очільники країн говоритимуть про створення так званих кластерів, які можуть «стати в разі узгодження основною для Дорожньої карти, яка закінчилася би встановленням миру на Донбасі, реінтеграцією окупованих територій і проведенням місцевих виборів».

Чиновник назвав найбільшим досягненням у Мінському процесі багатомісячний режим припинення вогню.

«Вважаємо, що міжнародні сигнали до РФ щодо необхідності збереження режиму (припинення вогню — Прим. ред.) є принциповою умовою для продовження всіх інших перемовин», — підсумував Єрмак.

Українська сторона вважає, що контроль за режимом припинення вогню має бути суворішим, а ОБСЄ повинна взяти на себе більше повноважень і трохи розширити свій мандат для спостереження, «адже є всі передумови, щоб цей режим виконувався», каже держслужбовець.

Chas News повідомляв, що Донбас через війну втратив близько 10% ВВП України за п’ять років.

Україна попередила місію ОБСЄ, що Росія проштовхує ідею своїх «миротворців» на Донбасі