ЄС нагадав про необхідність збереження незалежності НБУ для виділення допомоги Україні

Євросоюз та інші міжнародні партнери України очікують від нашої держави незалежного й професійно керованого Національного банку України (НБУ). Це має вирішальне значення для макрофінансової підтримки з боку Європейського Союзу.

Про це повідомив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

«Сильний НБУ має вирішальне значення для фінансової стабільності України, реформи банківського сектора, інвестицій, економічного розвитку на благо громадян України», — написав Маасікас в Twitter.

У свою чергу, важливість збереження незалежності НБУ для отримання фінансування від Єврокомісії визнав міністр фінансів Сергій Марченко, передає пресслужба Мінфіну.

«Зараз проводяться технічні процедури і консультації по визначенню фінансових умов надання Україні першого траншу €600 млн. Для Європейської комісії важливе розуміння збереження незалежності Нацбанку, дотримання верховенства права, їх цікавить прогрес в імплементації Угоди про асоціацію та стан переговорів України з МВФ», — розповів Марченко в інтерв'ю Mind.ua.

На п’ятницю, 16 жовтня, призначено позачергове засідання Ради Національного банку України (НБУ).

Історія конфлікту в НБУ

Нагадаємо, Рада Національного банку 5 жовтня оголосила догани та висловила недовіру першим заступникам голови НБУ Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу.

Вони раніше працювали у команді ексголови регулятора — Якова Смолія, звільненого у серпні. Раніше глава Ради НБУ Богдан Данилишин і ще ряд його членів неодноразово вимагали відставки Рожкової і Сологуба.

Глава НБУ Кирило Шевченко, який, відповідно до своєї посади, також входить до Ради, голосував за прийняття відповідних рішень. Підставою для відповідних рішень Шевченко назвав порушення ними стратегії комунікацій і політики «єдиного голосу» Нацбанку.

Рожкова і Сологуб є останніми членами правління НБУ, які були призначені на посади в час головування колишнього керівника Нацбанку Якова Смолія. Той 1 липня подав у відставку, заявивши про політичний тиск з боку влади.

6 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента Володимира Зеленського і призначала главою Національного банку України Кирила Шевченка, який в останні роки очолював державний «Укргазбанк». Після призначення Шевченка з НБУ вже звільнився цілий ряд керівників департаментів та заступників голови правління.

Рожковій та Сологубові висловили недовіру через їхні публічні виступи, за словами члена Ради Національного банку Василя Горбаля.

У МВФ прокоментували догани Рожковій та Сологубу. Представник фонду нагадав, що критерії управління НБУ розробляв спільно з фахівцями фонду.

Посольство США в Україні підтримало стурбованість МВФ з приводу нещодавнього голосування Ради НБУ за догану заступникам голови НБУ Рожковій та Сологубу.

Рожкова виклала свою версію, за що їй оголосили догану в НБУ, та заявила про чергові погрози