У МВФ прокоментували догани Рожковій та Сологубу з Нацбанку

У Міжнародному валютному фонді відреагували на ситуацію з доганами заступникам голови Нацбанку Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу. У МВФ заявили, що НБУ варто дотримуватися принципів управління, які вже довели свою ефективність, у тому числі і для української економіки в цілому. 

За словами постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана, критерії управління НБУ розробляли упродовж минулих кредитних програм, спираючись на рекомендації фахівців валютного фонду.

«Дотримання цих критеріїв посилило довіру до НБУ як до незалежного та професійного центробанку, надавши політиці Нацбанку більшої надійності та ефективності», — зазначають міжнародні партнери України.

Також 8 жовтня голова НБУ Кирило Шевченко у інтерв'ю ZN.ua назвав скандал не політичним тиском, а «історією порушення внутрішніх процедур». «Стратегія комунікацій одна для всіх… Висловлення контрастних поглядів різними членами однієї команди  може нашкодити  нашому взаєморозумінню з міжнародним партнерами, особливо на фоні активного діалогу з МВФ», — сказав Шевченко.

Рожкова і Сологуб вже коментували оголошені їм догани і називали їхню безпосередню причину — коментар у пресі. Рожкова в розмові з журналістами казала, що дехто хоче, аби заступники голови пішли з НБУ.

Тим часом колишній менеджер Нацбанку — ексголова департаменту ліцензування НБУ Олександр Завадецький — подав декларацію про доходи, у якій вказано, що він претендує на посаду заступника голови НБУ. Завадецький відкрито критикує Рожкову у себе в Facebook. У одному з дописів він навіть зазначив, що на Рожкову нібито відкрито «не менше десяти» кримінальних справ.

Згідно із законодавством, правління НБУ складається із 6 осіб, вакантних посад у правлінні регулятора зараз немає.