ЄС офіційно судиться з AstraZeneca через поставки COVID-вакцин
Getty Images

Європейська комісія подала до суду на фармацевтичну компанію AstraZeneca за невиконання контракту на поставки вакцини від COVID-19.

Про це повідомляє видання DW.

«Минулої п’ятниці Єврокомісія розпочала судовий процес проти AstraZeneca», — заявив спікер Єврокомісії.

За його словами, всі 27 країн ЄС підтримали цей крок. Спікер Єврокомісії нагадав, що AstraZeneca порушила терміни доставки вакцини країнам Союзу

«Окремі умови контракту не було дотримано, і компанія не змогла розробити надійну стратегію своєчасного постачання доз», — каже представник ЄК.

Невдачі AstraZeneca призвели до збагачення Pfizer та BioNTech

Раніше ЄС уклав з AstraZeneca контракт на поставки вакцини. Компанія зобов’язувалася вжити «всіх необхідних заходів» та доставити 180 млн доз вакцини ЄС у другому кварталі 2021 року або 300 млн в період з грудня по червень.

Однак у січні 2021 року розпочалися проблеми з поставками COVID-вакцин. AstraZeneca до кінця першого кварталу доставила в країни ЄС 30 млн доз замість 100 млн доз, передбачених контрактом з ЄС. Через дефіцит препаратів проведення кампанії з імунізації в країнах ЄС серйозно загальмувалося.

La Stampa пише, шо Єврокомісія продовжуватиме контракти на поставку векторних COVID-вакцин AstraZeneca і Johnson & Johnson. ЄС хоче перейти на застосування мРНК-вакцин.

Напередодні Європейська агенція лікарських засобів схвалила для екстреного застосування такі чотири вакцини:

  • компаній Pfizer/BioNTech і Moderna — мРНК-вакцини;
  • компаній AstraZeneca і Johnson & Johnson — векторні вакцини.

Chas News повідомляв, що Україна отримала від COVAX другу безкоштовну партію COVID-вакцин — AstraZeneca-SKBio.

Прем'єр-міністр Канади прищепився від COVID-19 препаратом AstraZeneca