Оточення Януковича. ЄС зняв санкції з Арбузова і Табачника
УНІАН

3 березня посли Європейського Союзу продовжили на пів року санкції проти 177 осіб та 48 юридичних осіб, яких ЄС вважає відповідальними за підрив територіальної цілісності України.

Про це брюссельський журналіст Рікард Джозвяк розповів у Twitter.

Дипломати продовжили заморожування активів експрезидента України Віктора Януковича та ще семи інших осіб з його найближчого оточення. Раніше ці обмеження схвалили за розкрадання українських державних коштів.

Проте із санкційного списку виключили експрем’єр-міністра Сергія Арбузова та колишнього міністра освіти Дмитра Табачника.

Санкції, які стосуються територіальної цілісності, складаються із заборони на отримання віз та заморожування активів. Їх вперше запровадили в березні 2014 року, коли Росія окупувала український Крим.

У списку є ексвіцепрем’єр-міністр Росії Дмитро Рогозін, керівник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов та пропагандист Дмитро Кисельов.

Кілька дипломатів ЄС, які поінформовані про переговори з цього приводу, але не уповноважені публічно говорити про це, розповіли «Радіо Свобода», що в списку є кілька «слабких справ». Крім Арбузова й Табачника, дипломати обговорювали зняття санкцій із ексміністра з питань доходів і зборівОлександра Клименка та сина експрезидента Олександра Януковича, але цього разу вони ще залишатимуться.

У 2020 році зі списку вилучили експрем’єр-міністра Миколу Азарова та ексміністра енергетики Едуарда Ставицького, а у 2019-му Євросоюз зняв обмеження з Андрія Клюєва, колишнього очільника адміністрації президента Януковича.

Офіційно санкцій продовжать пізніше цього тижня, пише видання.

Chas News повідомляв, що Євросоюз готується зняти санкції з Арбузова й Табачника. 

Активи Януковича та його «сім’ї» в Швейцарії будуть заморожені ще максимум три роки