Євросоюз готується зняти санкції з Арбузова й Табачника
УНІАН

Посли ЄС планують наступного тижня виключити експрем’єра часів Януковича Сергія Арбузова та ексміністра освіти Дмитра Табачника із санкційного списку.

Про це повідомив кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк з посиланням на власні джерела. Він написав про це у Twitter.

Лише вісім людей залишаються (залишаться без них — Прим. ред.) у списку, включно з Януковичем та його сином. Якщо ви дивуєтеся, чому ЄС не йде за російськими олігархами через Навального — лише подивіться, як поступово зменшується цей список

Близько тижня тому Джозвяк вже писав, що таке рішення очікується. Мовляв, причина — з Києва не отримали достатньо доказів для того, щоб ці ексміністри лишалися у списку.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль коментував ці повідомлення в тому дусі, що санкції проти більшості соратників колишнього президента Віктора Януковича вже не мають ваги.

У березні минулого року ЄС зняв санкції з колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова і ексміністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

Під дією санкцій ЄС, запроваджених у 2014 році за незаконне привласнення державних коштів України або за зловживання службовим становищем, донині залишаються десятеро колишніх українських високопосадовців.

Ними є Віктор та Олександр Януковичі, Віталій Захарченко, Віктор та Артем Пшонки, Віктор Ратушняк, Сергій Курченко, Дмитро Табачник, Сергій Арбузов та Олександр Клименко. Санкції щодо них продовжені на один рік — до 6 березня 2021 року.

Як ми писали раніше, суд ЄС визнав незаконним рішення про санкції проти колишнього прем’єр-міністра, який втік до Росії, Миколи Азарова. Про це йдеться у рішенні суду від 16 грудня 2020 року.

Нагадаємо, 5 березня 2020 року ЄС продовжив санкції проти колишнього президента — втікача Віктора Януковича та його оточення ще на рік — до березня 2021 року. Санкції передбачали заморожування активів і заборону на в'їзд до країн Євросоюзу.

Торік ЄС виключив із санкційного списку ексглаву Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва. Ще раніше союз зняв обмеження з колишнього міністра юстиції Олени Лукаш, нардепа Сергія Клюєва, ексрегіонала Юрія Іванющенка та Віктора Януковича-молодшого у зв’язку з його смертю.

В Україні тим часом Державне бюро розслідувань викликало на допити лідерів Євромайдану. Чинний нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін є заявником у справі.

А до річниці Революці Гідності СБУ провела обшук у музеї Революції Гідності та у директора установи.

Росія відпрацьовувала захоплення Донбасу на навчаннях із Білоруссю в 2013 році, вважає українська розвідка