Шмигаль вважає, що санкції ЄС проти деяких соратників Януковича вже не мають ваги
УНІАН

Санкції проти деяких чиновників часів президента Віктора Януковича, які запроваджені Європейським союзом, можуть скасувати, підтвердив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Європейський союз має право скасувати впроваджені проти будь-кого санкції в тому випадку, якщо ці заходи принесли користь і зіграли свою роль, сказав Шмигаль в Брюсселі після засідання Ради асоціації Україна-ЄС, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Європа залишається на твердих непорушних позиціях щодо підтримки України, зокрема, і в санкційній політиці. Санкції тривають. Що стосується окремих фізичних осіб, там, де санкції зіграли свою роль щодо цих осіб, кошти або цінності, які були вкрадені — повернуті, звичайно, там санкції можуть завершувати свою дію», — заявив Шмигаль.

При цьому, нагадав прем'єр, це окрема процедура, яка повинна розглядатися в окремому порядку та «діалог про це між Україною та Європейським Союзом триває на абсолютно професійному рівні, і на законодавчому рівні повною мірою».

Шмигаль вважає, що запровадження ЄС нового глобального санкційного режиму за порушення прав людини дозволить розширити санкційні списки Європейського Союзу.

Передісторія

У березні 2014 року Євросоюз запровадив санкції у вигляді заморожування активів до майже двох десятків колишніх українських чиновників, які можуть бути причетні до розкрадання державних коштів.

У березні минулого року ЄС зняв санкції з колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова і ексміністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

Під дією санкцій ЄС, запроваджених у 2014 році за незаконне привласнення державних коштів України або за зловживання службовим становищем, залишаються десятеро колишніх українських високопосадовців.

Ними є: Віктор та Олександр Януковичі, Віталій Захарченко, Віктор та Артем Пшонки, Віктор Ратушняк, Сергій Курченко, Дмитро Табачник, Сергій Арбузов та Олександр Клименко. Санкції щодо них продовжені на один рік — до 6 березня 2021 року.

В останні роки Євросоюз почав знімати обмеження з чиновників часів президентства Януковича через недостатні докази проти них від українського слідства.

10 лютого 2021 року ЗМІ повідомили, що Євросоюз може скасувати санкції проти колишнього в.о. прем'єр-міністра Сергія Арбузова, ексміністра доходів і зборів Олександра Клименка, ексміністра освіти Дмитра Табачника і сина Януковича Олександра.

Підозра у держзраді. Янукович сприяв нарощенню в Україні російських військ