ЄС може зняти санкції з ексчиновників, щодо яких Україна не надала переконливих доказів
УНІАН

Дипломати Європейського союзу розглядають можливість зняти санкції з кількох українців, які могли бути причетними до нецільового використання українських державних коштів, повідомляє «Радіо Свобода» із посиланням на джерела в ЄС.

Зокрема, санкції можуть зняти з Олександра Януковича, сина колишнього президента України Віктора Януковича, колишнього першого віцепрем’єра та ексголови Національного банку України Сергія Арбузова, колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка та ексміністра освіти Дмитра Табачника.

Євросоюз заморозив активи Віктора Януковича, частини його сім’ї та представників близького оточення незабаром після падіння його уряду в лютому 2014 року після Євромайдану. Упродовж років санкційний список скорочувався після позовів підсанкційних осіб до європейських судів.

Кілька дипломатів ЄС, які знайомі з переговорами, але не уповноважені говорити під запис, розповіли «Радіо Свобода», що в санкційному списку є «низка «слабких справ», які можуть бути оскаржені в суді Європейського союзу і в яких Україна не надала переконливих доказів. ЗМІ поки не публікували позицію української влади.

За даними джерел «Радіо Свобода», чиновники союзу дискутують про присутність у списку експрезидента Віктора Януковича та колишнього генпрокурора Віктора Пшонки. В Європейському союзі є консенсус, що санкційний режим повинен продовжуватися, але з певними корективами.

У 2020 році санкції зняли з колишнього прем’єра Миколи Азарова та колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького. За рік до цього із санкційного списку вибув колишній голова Адміністрації президента часів Януковича Андрій Клюєв.

Дипломати ЄС цього тижня матимуть новий раунд дискусій. Фінальне рішення мають ухвалити наприкінці лютого — перед крайнім строком санкцій, які щороку продовжують на рік.

Як ми писали раніше, суд Європейського Союзу визнав незаконним рішення про санкції проти колишнього прем’єр-міністра, який втік до Росії, Миколи Азарова. Про це йдеться у рішенні суду від 16 грудня.

Нагадаємо, 5 березня Європейський Союз продовжив санкції проти колишнього президента — втікача Віктора Януковича та його оточення ще на рік — до березня 2021 року. Санкції передбачали заморожування активів і заборону на в'їзд до країн Євросоюзу.

Торік ЄС виключив із санкційного списку ексглаву Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва. Ще раніше союз зняв обмеження з колишнього міністра юстиції Олени Лукаш, нардепа Сергія Клюєва, ексрегіонала Юрія Іванющенка та Віктора Януковича-молодшого у зв’язку з його смертю.

В Україні тим часом Державне бюро розслідувань викликало на допити лідерів Євромайдану. Чинний нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін є заявником у справі.

А до річниці Революці Гідності СБУ провела обшук у музеї Революції Гідності та у директора установи.

Підозра у держзраді. Янукович сприяв нарощенню в Україні російських військ