ЄС та Великобританія затягують торговельні переговори щодо Brexit
Getty Images

Великобританія та Європейський Союз, швидше за все, не вкладуться у визначені строки — середину листопада, щоб укласти угоду про торгівлю після Brexit. Зрушення з мертвої точки переговорів у Лондоні очікується до кінця цього тижня, повідомляє Reuters з посиланням на джерела з обох сторін.

Великобританія залишила союз у січні минулого року. Перехідний період закінчується в кінці 2020 року. Між тим нові правила торгівлі з початку 2021 року ще не розроблені на переговорах.

Розділення риболовних квот, забезпечення добросовісної конкуренції для компаній, в тому числі правила державної допомоги, та узгодження способів врегулювання усіх торгових суперечок у майбутньому — це основні труднощі, які досі перешкоджали домовленостям.

Посли 27 країн-членів ЄС у Брюсселі не повідомили про зрушення у переговорах на черговій зустрічі в середу. Про це питання попередньо обіцяють розповісти на зустрічі 18 листопада, сказав старший дипломат ЄС.

Фунт подешевшав відносно американського долара після новини, що переговори затягнуться далі за середину місяця.

Однак на знак того, що учасники діалогу наполягають на домовленості, джерела в ЄС заявили, що очікують від них узгодженого тексту в середині наступного тижня. Він буде оприлюднений, якщо переговори не згорнуться або не буде прориву раніше.

«Справжнім крайнім строком є кінець наступного тижня», — сказав дипломат ЄС, який стежить за Brexit у центрі ЄС в Брюсселі.

Британське джерело також заявило, що переговори груп у Лондоні, як очікується, триватимуть до кінця цього тижня.

Як ми писали раніше, Великобританія критикує торгову політику США та ЄС. Британські посадовці аврально працюють над новими угодами — 31 грудня закінчується перехідний період Brexit

Іспанія стурбована, що не укладена угода про відкритий кордон з Гібралтаром