Великобританія критикує торгову політику США та ЄС

У четвер міністр торгівлі Великобританії критикуватиме «згубну» торгову практику Сполучених Штатів та Європи. Держава намагається укласти угоди зі своїми найважливішими союзниками на шляху до Brexit та оголошує себе країною вільної торгівлі.

Міністр торгівлі Ліз Трасс викладе принципи, які лежать в основі майбутньої торгової політики Великобританії, у своїй промові, повідомляє Reuters. Вона описуватиме шкоду, заподіяну як протекціонізмом, так і необмеженим субсидуванням з боку держави.

«Вона буде говорити про те, що надто довго світ закривав очі на «згубну» торгову практику», — йдеться у заяві, що додається до вже опублікованих витягів з висловлювань Трасс.

Пандемія COVID-19 спричинила хаос у глобальних ланцюгах поставок, розпалюючи напруженість у світовій торгівлі. Держави борються за дефіцитні товари та намагаються захистити власні економічні інтереси.

Великобританія залишила Європейський Союз у січні, вперше за 45 років отримавши повноваження вести переговори про власні торгові угоди. Це досягнення британські міністри пропагували як найважливішу економічну вигоду від виходу з найбільшого у світі торгового блоку.

Трасс скаже, що підходи ЄС спричинили «згубний вплив на основи нашої системи вільної торгівлі, заснованої на правилах, й поширили розчарування та недовіру».

«Британія вчиться на подвійних помилках глобалізації та протекціонізму без цінностей. Ми натомість базуємо наш підхід до глобальної вільної торгівлі на наших цінностях суверенітету, демократії, верховенства права та жорсткої прихильності високим стандартам», — заявила вона.

Хоча британський уряд хоче вільної можливості надавати державну допомогу, він проти надмірного використання субсидій і не планує стати надто інтервенційним.

Коментарі міністра надходять у той час, коли під загрозою майже трильйон доларів на рік торгівлі з найближчим сусідом Великобританії. Також час спливає напередодні виборів у США 3 листопада. Багаторічні «знаки уваги» з боку Великобританії до президента США Дональда Трампа можуть виявитися даремними.

Великобританія веде термінові переговори про торгову угоду з ЄС, щоб уникнути широкомасштабних зривів поставок. Адже 31 грудня закінчується перехідний період фактичного членства в ЄС. Королівство також поставило угоду про вільну торгівлю США на перше місце у своєму списку бажань після Brexit.

Тим не менше, прямо посилаючись на політику Трампа «Америка насамперед», Трасс скаже, «ми не будемо оголошувати автаркічний підхід «Спершу Британія», піднімаючи підйомний міст довкола фортеці».

Міністр заявила, що ЄС — інституція, яка боїться інновацій і є протекціоністською. На її думку, Євросоюз стримував Великобританію. Не називаючи явно Китаю, вона критикує тих, хто використовує державні підприємства для продажу товарів по всьому світу як «найманців-одинаків світової торгівлі».

Як ми писали раніше, Великобританія не бачила підстав для відновлення торгових переговорів з Європейським Союзом, якщо не відбудеться принципової зміни в підході з боку Брюсселя.

 

Іспанія стурбована, що не укладена угода про відкритий кордон з Гібралтаром