Єврокомісія не вважає заборону на авіаперельоти ефективною проти COVID-19
Anadolu Agency

Заборони на польоти не є ефективним заходом у боротьбі з пандемією коронавірусу. Про це заявила єврокомісар з транспорту Адіна-Йоана Велян.

«Ми не вважаємо заборони на польоти ефективними в стримуванні пандемії», — цитують Велян «РИА Новости».

Раніше країни в усьому світі обмежили авіасполучення, щоб стримати зростання інфікованих коронавірусом.

Європейські країни закрили кордони в березні у зв'язку з пандемією коронавірусу. У травні обмеження на пересування між країнами ЄС почали знімати, також було вирішено відкривати авіасполучення з іншими державами, де ситуація з коронавірусом менш напружена. Єврокомісія раніше дозволила зберегти обмеження на перельоти, але рекомендувати виконати це рішення не планує, пише агентство з посиланням на Єврокомісію.

Франція готується «жити з вірусом» до літа 2021 року

Як пише «Європейська правда» з посиланням на BFMTV, про це заявив прем’єр-міністр Жан Кастекс.

За його словами, стратегія боротьби з вірусом, яку уряд анонсував до кінця 2020 року, ймовірно, триватиме до літа 2021 року.

«Поки у нас немає вакцини - ми маємо дати якісь перспективи того, якими будуть правила гри», зазначив Жан Кастекс. 

Що стосується найближчої перспективи — певні послаблення можливі, якщо тенденція до спадання кількості заражень продовжиться.

«Що точно зрозуміло - святкування та зібрання не можна буде дозволити ще довго. Так само бари й ресторани, які також часто стають осередками  зараження, не можна відкривати раніше ніж 1 грудня — на відміну від, наприклад, магазинів іграшок», — зазначив прем’єр.

Він відзначив позитивні новини від розробників вакцин BioNTech i Pfizer і те, що на фінальних етапах дослідження є й інші вакцини. Політик висловив надію, що час появи ефективної вакцини від коронавірусу наближається.

«Водночас я боюся того, що недостатньо французів погодяться вакцинуватися», — додав Кастекс.

Президент Франції Еммануель Макрон нагадав французам, що наступні дні «є вирішальними» у боротьбі з епідемією та закликав дотримуватися усіх заходів безпеки та обмежень.

Тим часом деякі французи вже своєрідно ігнорують локдаун. На півночі Франції у департаменті Валь-де-Марн поліція розігнала приватну вечірку з більш ніж 300 гостями; у одного з них вже підтвердили COVID-19. Про це повідомляє Le Figaro спільно з AFP. Величезне святкування зібрали в одному з приватних павільйонів у ніч з 13 на 14 листопада.

Вже 15 днів у Франції діє жорсткий загальний карантин. Людям дозволено виходити з дому тільки з поважної причини, а ресторани, непродуктові магазини та культурні заклади примусово закрилися.

Останніми днями щоденний приріст хворих суттєво спадає. Після рекордних 60 тисяч заражень за добу на початку листопада, зараз показники знизилися до 20-30 тисяч. Якщо у деяких регіонах, як східному Овернь-Рона-Альпи, ситуація залишається тривожною, у столичному Іль-де-Франс кількість хворих почала знижуватися.

Тисячі жителів Парижа тікали з міста перед локдауном й утворили 700-кілометровий затор