Єврокомісія запропонувала покарання за порушення санкцій: що вони передбачають

Європейська комісія висунула пропозиції щодо видів покарань за порушення санкцій, запроваджениї країнами-членами ЄС.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

«Поки російська агресія проти України триває, найважливішим є повне виконання обмежувальних заходів ЄС, а порушення цих заходів не карається», — йдеться у повідомленні.

Нові правила полегшать розслідування, переслідування та покарання за порушення обмежувальних заходів у всіх державах-членах. Також це має закрити існуючі юридичні лазівки та посилити стримуючий ефект порушення санкцій ЄС.

Єврокомісія надала приклад кримінальних злочинів, які порушують санкції ЄС:

  • надання коштів або економічних ресурсів у доступ або користування певної особи, організації чи органу;
  • незаморожування цих коштів;
  • надання можливості на в'їзд певних осіб на територію держави-члена або їх транзитного проїзду через територію держави-члена;
  • здійснення операцій з третіми країнами, які заборонені або обмежені санкціями ЄС;
  • торгівля товарами або послугами, імпорт, експорт, продаж, купівля, передача, транзит або транспортування яких заборонено або обмежено;
  • забезпечення фінансової діяльності, яка заборонена або обмежена;
  • надання інших заборонених або обмежених послуг, як юридичні консультації, трастові послуги та податкові консультаційні послуги.

Залежно від правопорушення особі можуть присудити максимальне покарання у вигляді щонайменше п’яти років позбавлення волі. Також компанії можуть отримати штраф  у розмірі не менше 5% від загального світового обороту юридичної особи (компанії) за господарський рік.

Проте цю пропозицію ЄК ще має обговорити Європейський парламент та Європейська Рада в рамках звичайної спільної законодавчої процедури.

Нагадаємо, 28 листопада Рада ЄС включила обхід санкцій до списку злочинів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна хоче стати частиною Європейського Союзу за два роки — Шмигаль