Європарламент схвалив запровадження COVID-сертифікатів, однак з певними умовами
iStock

29 квітня Європарламент ухвалив запровадження COVID-сертифікатів, які підтверджуватимуть вакцинацію, імунітет або ж негативний тест на коронавірус.

За неї проголосували 540 євродепутатів, 119 були проти, ще 31 — утримався, передає DW.

За додатковий документ, який поширює дію сертифікатів на громадян третіх країн, котрі мешкають у ЄС, проголосували 540 європарламентарів, 80 —висловилися проти, ще 70 — утрималися.

В Кабміні запевнили, що сертифікат про імунітет до COVID-19 буде сумісний з європейським

Рада ЄС свою переговорну позицію ухвалила 14 квітня. Сертифікати планують видавати вже у червні поточного року.  

Єврокомісія пропонувала назвати ці документи «цифровим зеленим сертифікатом». Європарламент же хоче перейменувати їх на «сертифікат ЄС щодо COVID-19». Він може бути як у цифровому, так і в паперовому форматі.

Сертифікат міститиме одразу три види сертифікатів: щеплення, негативного тесту або ж підтвердження, що людина хворіла на COVID-19 й одужала.

«Щодо тих, хто має COVID-сертифікат, не повинні застосовуватися додаткові обмеження на подорожі, такі як карантин, самоізоляція чи тестування», — йдеться у повідомленні Європарламенту.

У Європарламенті наголосили, що COVID-сертифікат не діятиме як документ, необхідний для подорожей, і також не стане умовою для вільного пересування у ЄС.

«Нам необхідно ввести в дію сертифікат ЄС COVID-19, щоб відновити довіру людей до Шенгену, поки ми продовжуємо боротьбу з пандемією», — сказав голова комітету ЄП з громадянських свобод Хуан Фернандо Лопес Агілар під час засідання.

За його словами, держави-члени ЄС не повинні запроваджувати додаткові обмеження після того, як сертифікат набуде чинності, а вакцини і тести повинні бути доступними і безкоштовними для всіх громадян.

Chas News повідомляв, що в Єврокомісії назвали дату впровадження «паспортів вакцинації».

Франція бажає першою в Євросоюзі запустити цифрові COVID-паспорти для подорожей