Європарламент ухвалив резолюцію про підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС
Pixabay

У четвер, 23 червня 2022 року, європейський парламент ухвалив резолюцію про підтримку надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до Євросоюзу.

В заяві, оприлюдненій на сайті Європарламенту йдеться, що євродепутати вимагають невідкладно надати Україні та Молдові статус кандидата в ЄС.

«Лідери ЄС повинні виправдати свою історичну відповідальність і дати чіткий політичний сигнал Україні, Молдові та Грузії, підтверджуючи їх європейську перспективу», — йдеться в зверненні.

Резолюцію ухвалили 529 голосами «за». Проти проголосували 45 євродепутатів, ще 14 утримались.

Щодо Грузії, то їй пропонують надати статус кандидата «коли її уряд виконає пріоритети, зазначені Європейською комісією».

У контексті жорстокої російської загарбницької війни проти України цей крок буде прирівнюватися до демонстрації лідерства, рішучості та бачення, зазначають євродепутати.

Водночас вони наполягають на тому, що не існує «швидкого шляху» для членства в ЄС, і що вступ залишається структурованим і заснованим на заслугах процесом, який вимагає виконання критеріїв членства в ЄС і залежить від ефективного впровадження реформ.

«Українці, молдавани та грузини заслуговують жити у вільних, демократичних і процвітаючих країнах, які є гордими та відданими членами європейської родини», — говорять депутати, що підтримали резолюцію.

Раніше Єврокомісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Остаточне рішення мають ухвалити лідери країн Євросоюзу на саміті 23-24 червня.

Постраждалі від російської агресії українці зможуть отримати до €30 тис: як подати заяву