Європарламент запропонував економічне покарання для РФ за нову агресію
iStock

Європейський парламент ухвалив жорстку антиросійську резолюцію. У ній він закликав у разі прямого вторгнення Росії в Україну зупинити імпорт російських нафти і газу до ЄС, відключити РФ від SWIFT та запровадити санкції проти наближених до російської влади олігархів.

29 квітня члени законодавчого органу Євросоюзу ухвалили відповідний документ.

«Якщо таке нарощування військової потужності в майбутньому перетвориться на вторгнення в Україну з боку Російської Федерації, ЄС повинен дати ясно зрозуміти, що ціна за таке порушення міжнародного права і норм буде високою», — йдеться у тексті документа.

Європарламент підтвердив свою попередню позицію щодо необхідності зупинити будівництво газопроводу «Північний потік-2». Депутати виступають й за зупинку будівництва спірних атомних електростанцій «Росатомом».

Зеленський може зустрітися з Путіним в Ізраїлі або Туреччині — ЗМІ

В окремому пункті євродепутати підкреслюють, що на тлі загрозливого нарощення військової присутності Росією «дружні країни повинні посилити свою військову підтримку Україні і надати їй оборонну зброю». Це відповідає статті 51 Статуту ООН, яка дозволяє індивідуальну та колективну самооборону.

Європарламент закликає Росію вивести свої війська з тимчасово окупованих територій Донбасу і повернути Україні контроль над Кримом. Європарламентарі запропонували ЄС розробити постійний моніторинг проходу суден у Керченській протоці.

У резолюції згадують й ситуацію довкола російського опозиціонера Олексія Навального. Депутати закликають негайно його звільнити. У Європарламенті нагадали російській владі і особисто президенту РФ Володимиру Путіну, «вони несуть повну відповідальність за турботу про життя Навального».

Депутати підкреслюють, що всі особи, які беруть участь в судовому переслідуванні і жорстокому поводженні з Навальним повинні потрапити  під санкції.

Ще однією темою для засудження дій РФ євродепутатами стала ситуація довкола вибухів на складах у Чехії в 2014 році. Парламент закликав Росію припинити будь-яку діяльність, спрямовану на дестабілізацію і загрозу державам-членам ЄС.

Європарламент закликав держави-члени ЄС вислати російських дипломатів з усіх країн Євросоюзу. На завершення у законодавчому органі Євросоюзу запропонували розробити новий стратегічний підхід до відносин ЄС з Росією, який би демонстрував солідарність зі східними партнерами ЄС, зокрема й з питань безпеки та мирного вирішення конфліктів.

Сhas News повідомляв, що влада Чехії планує виключити «Росатом» з тендера на добудову АЕС «Дуковани».

Депутат Європарламенту пропонує від'єднати РФ від платежів SWIFT через загострення агресії