Влада Чехії планує виключити «Росатом» з тендера на добудову АЕС «Дуковани»
Getty Images

Російську держкорпорацію «Росатом» в найближчі дні офіційно виключать із кандидатів на участь у тендері на будівництво нового енергоблоку АЕС «Дуковани» на південному сході Чехії. Про це заявив у понеділок віце-прем'єр і глава Мінпромторгу Чехії Карел Гавлічек в інтерв'ю газеті Pravo.

 «Протягом кількох днів («Росатом») буде виключений (з числа компаній-кандидатів, обраних для) можливості участі в тендері», — зазначив він.

Російська корпорація, як сказав Гавлічек, не зможе брати участь в тендері і як компанія-субпідрядник. «Ніхто із запрошених (Чехією до тендеру компаній) не буде задіювати субпідрядника від «Росатома», — сказав Гавлічек.

Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш висловився в неділю за відсторонення «Росатома» від тендера на будівництво енергоблоку АЕС «Дуковани», що очікується. Про це політик заявив Чеському телебаченню.

Політик послався на з'ясування обставин вибухів на складах боєприпасів в селі Врбетіце в 2014 році, до якого, як стверджує чеська влада, причетні російські спецслужби.

За словами Бабіша, в найближчі дні Чехія планує розіслати анкету безпеки всім, хто зацікавлений в будівництві на АЕС «Дуковани».

Раніше міністр Гавлічек заявив, що «не може уявити, що зараз «Росатом» буде включений в оцінку безпеки». Бабіш, коментуючи слова міністра, вказав, що, швидше за все, компанія більше не буде проходити потрібні перевірки безпеки, однак остаточне рішення залишається за урядом.

Гавлічек раніше був одним з тих чеських політиків, які виступали за залучення якомога більшої кількості учасників тендера на добудову АЕС, в тому числі з Росії, для підвищення конкурентоспроможності, вказує Reuters.

Раніше президент Чеської Республіки Мілош Земан виступив проти можливого недопуску російських і китайських компаній до участі в тендері на завершення будівництва АЕС «Дуковани».

Подробиці тендера

29 березня уряд Чехії за пропозицією Мінпромторгу включило в число претендентів на участь в тендері російську держкорпорацію «Росатом», американо-канадську компанію Westinghouse, французьку EDF і південнокорейську KHNP, повідомляє ТАСС.

Кабінет міністрів також вирішив, що конкурс буде оголошений після майбутніх 8 і 9 жовтня виборів в нижню палату чеського парламенту. Вартість контракту оцінюється в 162 млрд крон (приблизно € 6 млрд). В участі в тендері минулого місяця було відмовлено китайської корпорації China General Nuclear Power, яка заявила на початку 2018 року разом з іншими компаніями про бажання будувати енергоблок.

Спорудження енергоблоку повинно розпочатися не пізніше 2029 року, а його введення в випробувальний режим чеська влада намітили на 2036 рік. Він замінить на АЕС один з чотирьох діючих блоків, які були споруджені в 1985-1987 роках. Які залишилися доведеться працювати до 2045-2047 років. Станція зараз забезпечує 20% енергоспоживання в Чехії.

Будівництво АЕС «Дуковани» почалося в 1974 році. Реактори обох станцій забезпечує російська компанія ТВЕЛ (паливний дивізіон «Росатома»).

Гендиректор «Росатома» Олексій Ліхачов оголосив про намір компанії брати участь в ньому в липні 2019 року.

Довідка

Заяви чеської влади про недопуск російської держкорпорації до тендера слідують пішли за дипломатичним скандалом між Росією і Чехією.

Chas News повідомляв, що Чехія висилає 18 російських дипломатів за роботу на спецслужби РФ.

У Праги є «обґрунтовані підозри» у причетності російських спецслужб до вибуху складу з боєприпасами в селі Врбетіце на сході країни в жовтні 2014 року, в результаті якого загинули дві людини, пояснив прем’єр Бабіш.

Пізніше чеські ЗМІ повідомили, що на складах могла бути зброя для України.

У Москві пообіцяли Празі «заходи у відповідь» через вислання своїх дипломатів із країни (оновлено)