Європейська комісія обіцяє антимонопольні правила для Інтернет-компаній
Getty Images

Європейська комісія доопрацьовує антимонопольні правила для Інтернет-компаній. Їхні послуги можуть бути заборонені на європейському ринку, якщо «технічні гіганти» не будуть дотримуватися правил ЄС. Про це заявив керівник європейської галузі Т'єрі Бретон німецькому тижневику Welt am Sonntag, повідомляє Reuters.

Бретон оголосить 2 грудня новий проект правил, відомий як Закон про цифрові послуги та Закон про цифрові ринки, разом з європейською комісаром з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Правила визначатимуть, що слід і що не слід робити Інтернет-компаніям, що мають владу на ринку, а також змусять їх ділитися даними з конкурентами та регуляторами. Також документ заборонить недобросовісно рекламувати свої послуги та товари.

У новому проекті правил врахують критику рішень ЄС щодо американських технічних гігантів. Деякі компанії та галузеві органи ставлять під сумнів рішення ЄС проти підрозділу Google Alphabet, заявляючи, що чиновники Євросоюзу не стримували його нібито антиконкурентну поведінку. Деякі критики хочуть, щоб виконавчі органи ЄС пішли далі, аніж просто наказали компаніям припинити подібну практику.

Проект правил дозволить ЄС забороняти компанії або частину їхніх послуг у блоці з 27 країн як крайній варіант. Поки проект правил не буде прийнятий, антимонопольні та цифрові регулятори в даний час не уповноважені вводити такі заборони.

Суворі правила повинні виконуватися. Для цього нам потрібен відповідний арсенал можливих заходів: накласти штрафи, виключити компанії або частини їх послуг з єдиного ринку, наполягати на тому, що вони будуть розділені, якщо хочуть зберегти доступ до єдиного ринку. Або поєднання всього цього.

Він додав у інтерв’ю Welt am Sonntag, що ці санкції застосовуватимуться лише до компаній, які не дотримуються правил ЄС, і що найсуворіші заходи застосовуватимуться лише у виняткових обставинах.

На знак того, наскільки технологічні компанії бояться нового регулювання, підрозділ Google минулого місяця запустив 60-денну стратегію, щоб змусити своїх союзників у США натиснути на цифрового керівника ЄС.

Як ми повідомляли раніше, в Туреччині Рада з питань конкуренції оштрафувала Google на $25 млн за домінування на ринку. Компанію звинуватили у порушенні правил чесної конкуренції.

У США — політичні суперечки довкола модерування контенту соцмере