Європейська комісія офіційно затвердила першу вакцину від коронавірусу виробництва Pfizer і BioNTech
Getty Images

Європейська комісія 21 грудня видала дозвіл на використання вакцини, розробленої BioNTech і Pfizer. Це робить її першою вакциною від COVID-19, дозволеною в ЄС.

Чиновники надали дозвіл після позитивної наукової рекомендації Європейського агентства з лікарських засобів. Вона провела ретельну оцінку безпеки, ефективності та якості вакцини.

Ми схвалили першу безпечну та ефективну вакцину проти COVID-19. Скоро з'являться нові вакцини. Дози вакцини, затвердженої сьогодні, будуть доступні для всіх країн ЄС, в один і той же час, на одних і тих же умовах

1 грудня BioNTech і Pfizer подали до ЄС офіційну заявку на отримання дозволу на продаж. Європейське агентство з лікарських засобів дуже швидко оцінило її. Про це повідомила фон дер Ляєн у своєму Twitter.

На підставі позитивного висновку агентства Єврокомісія перевірила всі елементи, що підтверджують дозвіл на маркетинг, і проконсультувалася з державами-членами перед наданням дозволу.

Комісія, держави-члени ЄС і компанія працюють над поставкою перших доз 26 грудня, щоб вакцинація в союзі могли початися вже на наступний день після неї.

Поставки триватимуть у грудні та на постійній щотижневій основі протягом наступних місяців. Розподіл 200 млн доз ЄС планує завершити до вересня 2021 року. Комісія та держави-члени працюють над «активацією» додаткових 100 млн доз.

За даними Reuters, ЄС погодився платити €15,5 за одну дозу вакцини від коронавірусу, розроблену Pfizer та BioNTech.

Нині Єврокомісія веде переговори про закупівлю вакцин різних фірм для громадян ЄС за «справедливими цінами». Комісія уклала контракти з AstraZeneca (400 млн доз), Sanofi-GSK (300 млн доз), Johnson and Johnson (400 млн доз), BioNTech/Pfizer (300 млн доз), CureVac (405 млн доз) та Moderna (160 млн доз). Комісія завершила попередні переговори з фармацевтичною компанією Novavax з метою придбання до 200 млн доз.

Байден вакцинувався від COVID-19 в прямому ефірі

Обраний президент США Джо Байден отримав першу дозу вакцини Pfizer від коронавірусу, заявивши, що хоче цим показати американцям, що її «безпечно приймати». Про це повідомили ВВС і The Guardian.

«Я роблю це, щоби продемонструвати, що люди повинні бути готовими, коли буде доступна вакцинація. Немає про що турбуватися», — сказав Байден з Ньюарка, штат Делавер, де він отримав щеплення у прямому ефірі.

За його словами, адміністрація Трампа «заслуговує на визнання» через успішний запуск програми вакцинації у США.

Дружина Байдена отримала свою першу дозу на початку дня, сказав обраний президент. Очікується, що наступного тижня щеплення зроблять обрана віцепрезидент Камала Гарріс та її чоловік.

За попередніми даними, на сьогодні у США вакцинували понад 500 000 американців. У неділю в країні розпочали випуск другої вакцини Moderna, яка була затверджена минулого тижня.

За час пандемії США зафіксували понад 18 млн випадків коронавірусу та 319 000 смертей.

Команда Байдена поставила за мету 100 мільйонів щеплень від COVID-19 у США протягом перших ста днів правління нової адміністрації в Білому домі.

Україна веде переговори із Польщею, яка зможе бути посередником в отриманні вакцини від коронавірусу від Європейського Союзу.

Раніше Сhas News повідомляв, які вакцини може отримати Україна.

Країни ЄС можуть не пускати українців без вакцинації — дипломат