Європейські журналісти закликали переглянути формат телемарафону або відмовитися від нього

Європейська федерація журналістів (EFJ) закликала українську владу переглянути формат телемаратону «Єдині новини». Його назвали неефективним використанням ресурсів та шкодою інформаційній безпеці.

EFJ вважають, що на початку повномасштабного вторгнення росії ініціатива шести українських телеканалів об’єднати зусилля для виготовлення спільних випусків новин сприймалася позитивно. Проте через два роки великої війни формат передач майже не змінився, що робить їх усе менш актуальними та менш інформативними.

І додають, що той факт, що кілька головних телеканалів України продовжують вести спільні випуски новин 24 години на добу, «серйозно знижує кількість та якість інформації», яку отримують українські глядачі. На думку європейських медійників, це підштовхує українців звертатися до анонімних Telegram-каналів, щоб почитати те, що вони сприймають як «справжні» новини.

Проте джерела, якими користуються анонімні Telegram-канали, часто неможливо визначити, як і їхніх спонсорів. Цей відхід від професійних ЗМІ створює серйозну загрозу інформаційній безпеці України, наголошують у EFJ.

Тож організація закликає українську владу переглянути формат телемаратону або закрити його взагалі.

Крім того Європейська федерація журналістів згадала про випадки стеження за журналістами, зокрема за редакцією Bihus.Info, а також спробу тиску на журналіста «Слідство.Інфо» Євгена Шульгата.

Крім того, у EFJ розкритикували чинну систему акредитації журналістів у зоні бойових дій.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Держдеп США вніс телемарафон «Єдині новини» до звіту про порушення прав людини