Європейський центральний банк обговорює випуск цифрового євро

Європейський центральний банк повинен підготуватися до випуску цифрового євро для доповнення банкнот, «якщо і коли» це стане необхідним, заявив член правління ЄЦБ Фабіо Панетта.

Основні центральні банки вивчають створення офіційно санкціонованих цифрових валют для задоволення попиту на електронні платіжні засоби та відбиття конкуренції з боку біткоїна та інших криптовалют, повідомляє Reuters.

У дослідженні, опублікованому в п'ятницю, ЄЦБ заявив, що цифровий євро може допомогти у тих випадках, коли громадяни відмовляються від готівки, іноземні форми електронних грошей оволодівають ринком або інші способи оплати стають недоступними.

«Ми повинні бути готові випустити цифровий євро, якщо і коли ситуація навколо нас зробить це необхідним», — заявив Панетта у дописі в блозі, що супроводжує дослідження.

ЄЦБ встановив строк прийняття рішення про проект до середини наступного року. Проект зараз відкритий для громадських консультацій.

Основне занепокоєння полягає в тому, що така форма грошей може витіснити традиційні депозити. В банках може не залишитися клієнтів, тому що ті звернуться до приватних структур.

У ході дослідження ЄЦБ зазначив, що депозити в цифрових євро, ймовірно, будуть обмежені та, принаймні частково, залежатимуть від процентної ставки ЄЦБ за депозитами, яка на сьогодні становить мінус 0,5%.

Їх в ідеалі мав би пропонувати би приватний сектор, а не сам ЄЦБ, зазначає банк.

Шведський Riksbank випробовував свою електронну крону місяцями.

Використання готівки все ще поширене в Німеччині та інших країнах єврозони, що означає, що перспективна цифрова валюта центрального банку (CBDC) може бути менш привабливою в зоні євро.

Федеральний резерв США, Банк Японії та Банк Англії висловилися із застереженнями щодо можливого введення банком цифрової валюти.

Тим часом ми повідомляли про те, що IT-експерти оцінили лідерство України в світі за користуванням криптовалютами. На нас чекає «повальна криптовізація», пророкують в профільній асоціації