Євросоюз очікує нових прозорих парламентських виборів в Киргизстані
Kloop.kg

Представництво ЄС у Киргизстані оприлюднило заяву щодо політичної кризи в країні. ЄС підтримує демократичний шлях і розвиток Киргизстану з моменту набуття ним незалежності і обіцяє продовжувати підтримувати країну.

«ЄС закликає всі політичні сили країни діяти в рамках Конституції і врегулювати свої розбіжності мирним шляхом. Ми з нетерпінням очікуємо проведення нових, які заслуговують на довіру, прозорих і загальних виборів відповідно до міжнародних зобов’язань Киргизстану», — цитує заяву Радіо Азаттик.

Чиновники ЄС прийняли до відома заяву ЦВК країни про те, що результати виборів, що пройшли 4 жовтня, недійсні.

Антиурядові протести в Киргизстані спалахнули після парламентських виборів. 11 з 12 партій, що програли вибори, не визнали підсумки голосування й вивели своїх прихильників на мітинг в центр Бішкека. Вони вимагали анулювати результати парламентських виборів.

У ніч з 5 на 6 жовтня протестувальники захопили будівлю парламенту Киргизстану, в якому також розташований офіс президента.

Демонстранти досягли цілей — влада звільнила з СІЗО і колоній колишніх високопоставлених чиновників, у тому числі експрезидента Алмазбека Атамбаєва.

Ми повідомляли про те, що у Бішкеку під час заворушень і зіткнень протестувальників з поліцією постраждали майже 700 осіб, одна людина загинула.

ЦВК Киргизстану скасувала результати виборів після акцій протесту (фото, відео)