Протести в Киргизстані: один загиблий, 600 поранених

5 жовтня та зранку 6 жовтня в Бішкеку тривали протести і сутички між протестувальники і силовиками.

Протестувальники захопили будівлю, де працюють президент і парламент Киргизстану. Активісти не згодні з результатами парламентських виборів, що відбулися в країні 4 жовтня.

У ніч з 5 на 6 жовтня на третьому поверсі будинку, де працюють президент і парламент Киргизстану, спалахнула пожежа, повідомляє киргизстанська служба Радіо Свобода.

На фото у соцмережах, опублікованих вночі, помітно, як протестувальники ходять від кімнати до кімнати президентським офісом на сьомому поверсі, пошкоджуючи меблі. 

Тим часом колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв був звільнений з-під варти в СІЗО Держкомітету нацбезпеки на вимогу протестувальників.

Після захоплення будівлі й території так званого Білого дому, де розташований парламент і адміністрація президента Киргизстану, частина протестувальників рушила до будівлі Державного комітету національної безпеки.

У ніч на 6 жовтня на третьому поверсі будинку, де працюють президент і парламент Киргизстану, спалахнула пожежа / Радіо Свобода

Силовики, які охороняють ДКНБ, самі вийшли з піднятими руками і сказали, що вони з народом. Після переговорів з керівництвом держкомітету влада звільнила експрезидента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва, який перебував в СІЗО ДКНБ з серпня 2019 року. Це сталося близько 4:30 ранку за місцевим часом. Прессекретар Атамбаєва Кундуз Жолдубаєва підтвердила, що він на волі.

У червні його засудили до 11 років і двох місяців ув’язнення за звинуваченням у корупції.

Пізніше з колоній були звільнені також ексдепутат Садир Жапаров і колишній прем’єр-міністр Сапар Ісаков, засуджений у червні до 18 років в’язниці.

Громадський телеканал КТРК також захопили учасники протестів. В ефірі вони просять не влаштовувати мародерства в Бішкеку.

Протестувальники вийшли на вулиці Бішкека вранці 5 жовтня на знак невизнання підсумків парламентських виборів 4 жовтня. Увечері для розгону натовпу від будівлі парламенту (у Киргизстані він називається Жогорку Кенеш) і адміністрації президента десятки силовиків застосували сльозогінний газ, гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

 

Протестувальники розійшлися, але пізніше знову рушили до будівлі парламенту. Силовики не чинили їм опору.

Внаслідок сутичок в ніч з 5 на 6 жовтня одна людина загинула та 590 поранені, заявив уряд. У вівторок Жеенбеков заявив, що наказав силовикам не застосовувати вогнепальну зброю та «не проливати кров».

ЦВК Киргизстану повідомила, що в парламент проходять чотири партії, які подолали 7-відсотковий бар’єр, а дві провладні партії, «Бірімдік» і «Мекен Киргизстан», здобули переконливу перемогу, отримавши приблизно по 24% голосів. За наступну за ними партію («Киргизстан») набралося, за офіційними даними, трохи більше ніж 8% голосів. Цю партію ЗМІ країни також вважають близькою до влади.

Єдина опозиційна партія — націоналістична «Бутун Киргизстан» — пройшла в парламент, подолавши 7-відсотковий бар’єр і здобувши 7,13% голосів.

Нечесними назвали вибори навіть представники партій-переможців.

 

 

Пресслужба президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова повідомила, що 6 жовтня о дев’ятій ранку глава держави зустрінеться з лідерами всіх 16 партій, що брали участь у виборах. 

Пізніше з колоній були звільнені ексдепутат Садиров Жапаров і колишній прем'єр-міністр Сапар Ісаков, засуджений у червні до 18 років в'язниці.

Експрезидент Алмазбек Атамбаєв був засуджений до 11 років і двох місяців позбавлення волі в червні 2020 року. Його визнали винним в організації корупції у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

Атамбаєва офіційно заарештували і звинуватили в корупції в серпні 2019 року. Спецназ ГКНБ Киргизстану затримав Атамбаєва 8 серпня в Кой-Таші, коли з другого разу взяв штурмом його резиденцію.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що у вівторок у кількох провінційних центрах розпочалися мітинги, більшість з яких — антиурядові, тоді як прихильники Жеенбекова зібралися в місті Ош на півдні країни, де брат політика Асилбек Жеенбеков закликав до єдності та порядку.

Як ми повідомляли раніше, того ж дня, 5 жовтня, у Болгарії учасники демонстрацій вимагали негайної відставки прем'єр-міністра Бойка Борисова.