Євросоюз потрібно залучити до переговорів Сполучених Штатів та Росії — Боррель
Unsplash

Жозеп Боррель, верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки, заявив, що до переговорів США та Росії щодо ситуації навколо України та НАТО в Європі потрібно залучити Євросоюз.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на німецьке видання Die Welt

Боррель зазначив, що тема переговорів двох країн стосується не лише їх самих, а й всього європейського континенту.

«Європейська безпека – це наша безпека. Це про нас. Це не просто справа двох держав, тобто Америки та Росії чи НАТО та Росії, навіть якщо Москва це так уявляє», — сказав він.

Боррель також назвав вимоги Росії щодо гарантій безпеки «цілком неприйнятними», заявивши, що раніше такого не було. Глава дипломатії ЄС додав, що переговори потрібно зосередити навколо порушення Росією Гельсінських угод 1975 року.

«Територіальна цілісність країни та право суверенної держави вирішувати власну співпрацю з іншими країнами чи альянсами — ці принципи не підлягають обговоренню», — сказав Боррель.

Представники Росії та США проведуть переговори 10 січня. На перемовинах планують обговорити ситуацію довкола України та діяльність НАТО в Європі.

Раніше Росія опублікувала так звані гарантії безпеки, у яких вимагала від НАТО не розширюватися на схід та не приймати до свого складу Україну. 

Володимир Путін пригрозив, що у разі відмови США та НАТО дати гарантії безпеки Росії відповідь Москви «може бути найрізноманітнішою».

США виділять українським прикордонникам майже $25 млн. На що їх спрямують