Євросоюз інвестуватиме у створення наступного покоління суперкомп'ютерів ‎€8 млрд

Європейська комісія запропонувала новий Регламент для Європейського спільного високоефективного  обчислення (спільне підприємство EuroHPC), щоб зробити Європу провідною у сфері суперкомп’ютерів та квантових обчислень.

Це фінансування підтримає дослідження та інноваційну діяльність у сфері суперкомп’ютерних технологій, а також сприятиме отриманню навичок для використання інфраструктури світового класу в Європі. Єврокомісія інвестуватиме ‎€8 млрд в суперкомп’ютери наступного покоління. І цей  бюджет — значно більший порівняно з нинішнім, повідомляє Iviche.

Експерти ЄС відводять суперкомп’ютерам ключову роль на шляху Європи до відновлення економіки. Стратегічний інвестиційний пріоритет єврочиновники кладуть в основу всієї цифрової стратегії, від аналітики великих даних і штучного інтелекту до хмарних технологій та кібербезпеки. Також Комісія закликає своїх членів посилити швидкісне підключення до Інтернету та розробити спільний підхід до розвитку 5G. (Того самого, базові станції якого в Україні деякі обранці не хочуть підключати через «радіофобію»). 

Регламент оновить попередній документ, яким в жовтні 2018 р. було засновано Спільне підприємство EuroHPC. Це дозволить Європі змагатися у технологічних перегонах до наступного рубежу суперкомп’ютерів. Зокрема, чиновники планують створити суперкомп’ютери, які будуть виконувати понад 10¹⁸ операцій в секунду; квантові та гібридні комп’ютери, що поєднують елементи квантових і класичних обчислень, які в даний час не може виконувати жоден суперкомп’ютер.

Спільне підприємство EuroHPC зробить доступними існуючі європейські суперкомп’ютерні ресурси і ресурси квантових обчислень для всіх користувачів по всій Європі, включно із держсектором, промисловими користувачами, малим і середнім бізнесом, незалежно від того, де вони розташовані. Новий бюджет в даний час обговорюється, згідно з заявою EU.

Ця суперкомп’ютерна інфраструктура може використовуватися в науковому, промисловому і державному секторах. У секторі охорони здоров’я, в тому числі в боротьбі з пандемією коронавірусу, суперкомп’ютери вже допомагають в пошуку методів лікування, моделюють та прогнозують поширення інфекції та підтримують прийняття рішень про заходи стримування.

У червні 2020 р. консорціум Exscalate4CoV, який фінансується ЄС, оголосив, що вже зареєстрований генеричний препарат, який використовується для лікування остеопорозу, ралоксифен, може стати ефективним засобом лікування пацієнтів з COVID-19 із легкими симптомами. Суперкомп’ютери також допоможуть європейським вченим краще зрозуміти метаболізм, імунну систему людини і приведуть до значного прогресу в таких сферах, як геноміка, розробка і тестування нових ліків, а також допоможуть протидіяти основним захворюванням, включаючи рак і вірусні інфекції.

Крім того, суперкомп’ютерна інфраструктура допоможе реалізувати ініціативу ЄС Destination Earth, що призведе до значних покращень у прогнозуванні погоди, міському та сільському плануванні, управлінні відходами та водними ресурсами, а також в океанографічному моделюванні та моделюванні морського середовища.

Новий регламент для Європейського спільного високоефективного обчислення (спільне підприємство EuroHPC) пропонується для прийняття Радою ЄС.

Суперкомп’ютери — це клас найпотужніших комп'ютерних систем. Їхня мета —розв'язання складних наукових та інженерних задач, які вимагають виконання великої кількості математичних операцій та працюють з великими обсягами даних.

В січні 2018 року Єврокомісія ухвалила рішення розпочати роботи зі створення так званих ексафлопсових суперкомп'ютерів в Європі. Загальний бюджет програми становить близько €1 млрд. Була створена організація EuroHPC, яка має здійснити всі необхідні дослідження та до 2023 року побудувати два ексафлопових суперкомп'ютера. Станом на початок 2018 року в списку Топ-500 найпотужніших суперкомп'ютерів знаходилось 105 машини з ЄС, проте найпотужніші системи перебували в Китаї та Сполучених Штатах. Серед основних задач програми EuroHPC стоїть подолання відставання від лідерів.

Продуктивність суперкомп'ютера зазвичай вимірюється в операціях з плаваючою точкою в секунду (FLOPS) замість мільйонів інструкцій в секунду (MIPS).

Нагадаємо, що  штучний інтелект нещодавно став автором одного з найпопулярніших британських видань – The Guardian. Перший матеріал про власні права назвав «Цю статтю написав робот. Тобі вже страшно, людино?».