У Мінцифрі бідкаються на «радіофобну» місцеву владу, яка перешкоджає розвитку 5G

В Мінцифрі кажуть, що місцева влада через «радіофобію» перешкоджає розвитку стандартів зв’язку 4G та 5G. Випадки зафіксовані в Івано-Франківську, Маріуполі, Броварах та навіть Києві.

Яскравий приклад — дії місцевої влади Броварів, міста обласного значення, що знаходиться всього у 10 хвилинах їзди від Києва. Страх перед технологіями, кажуть у міністерстві, змушує  броварську міськраду прибирати встановлені неподалік школи базові станції. «І це при тому, що діти досить активно користуються мобільним інтернетом, переписуючись з рідними в месенджерах протягом дня», — зазначають у відомстві.

Встановленню базової станції у міській клінічній лікарні перешкоджає також керівництво Управління охорони здоров’я Івано-Франківської міськради. Декілька схожих випадків мали місце у Маріуполі і навіть столиці, де світлу технологій чинить опір Центральна лікарня Києво-Святошинського району.

У Мінцифрі ще раз наголошують, що базові станції мобільного зв’язку не несуть ніякої шкоди для людей, тварин або рослин, адже їхні норми випромінювання встановлені — «у 10-100 разів суворіші», ніж у Європі та Америці.

На додаток, у Мінцифрі виклали відео, у якому роз’яснюється, що саме випромінюють станції 2G, 4G та 5G:

На початку вересня Chas News писав, що Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) інформуватиме на своєму сайті населення щодо впливу технологій 4G та 5G на здоров’я та самопочуття громадян. Рішення зайнятися просвітницькою роботою у НКРЗІ ухвалили після того, як з’явилася відповідь президента Володимира Зеленського на петицію щодо заборони використання стандарту 5G в Україні без клінічно підтверджених доказів його безпечності.