Facebook видалив сторінку українського політика Андрія Деркача

Представник Facebook розповів виданню BuzzFeed, що нардеп IX скликання Андрій Деркач порушив політику соцмережі через вплив на вибори США.

Дослівно заява соцмережі звучить так: «Ми видалили цей обліковий запис і цю сторінку за порушення нашої політики щодо використання нашої платформи людьми, які беруть участь в операціях з надання впливу на вибори».

Деркач — союзник адвоката президента Дональда Трампа Руді Джуліані. Він працює близько року з Джуліані й тіньовою групою українських оперативних працівників, щоб дискредитувати колишнього віцепрезидента Джо Байдена та його сині Хантера.

Після того, як Facebook обмежив розповсюдження матеріалу New York Post, оскільки там були висловлені необгрунтовані претензії щодо Байденів та їхньої діяльності в Україні, Деркач все ще робив пости про це.

У понеділок Деркач повідомив BuzzFeed News: «Мій акаунт у Facebook був заблокований після публікації американськими ЗМІ моєї заяви про існування ноутбука в розпорядженні українських правоохоронних органів, за допомогою якого здійснювалися незаконні платежі компаніям, близьким до сім’ї Байдена».

Деркач заявив, що заборона з боку Facebook є «прямим втручанням у виборчий процес в Україні», оскільки  в жовтні відбуваються місцеві вибори, до яких залучена його партія.

Деркач також заявив, що не зупинить свою кампанію проти Байдена, заявивши, що опублікує більше інформації про колишнього віцепрезидента «найближчими днями».

Історія проблеми

19 травня 2020 року Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка. За словами Деркача, записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов нібито робив особисто Порошенко.

Розвідка США назвала дії Деркача втручанням РФ в американські вибори.

На початку вересня Міністерство фінансів США ввело санкції проти Андрія Деркача і ще трьох громадян Росії. Активи людей зі списку санкцій заморожені на території США, а громадянам Штатів заборонено мати з ними справу.

Андрій Деркач назвав санкції «помстою» і анонсував пресконференцію про нібито нових розслідування корупції в США.

Деркач внесений до персонального санкційного списку США з формулюванням «російський агент з більш ніж десятирічним стажем».

24 липня 2017 року він став ініціатором розслідування ГПУ щодо втручання керівництва НАБУ, посольства України в США у вибори президента США. ГПУ почала кримінальне провадження.

9 жовтня 2019 року Деркач оприлюднив документи 11 кримінальних справ, де йшлося про те, що начебто перший заступник директора НАБУ Гізо Углава протягом кількох років надавав посольству США у Києві інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні та США.

На пресконференції 22 червня 2020 року Андрій Деркач разом із колишнім прокурором Костянтином Куліклом висловив чергові звинувачення в сторону Демпартії США у «міжнародній корупції».

10 вересня 2020 року Міністерство фінансів США запровадило проти Деркача персональні санкції через спроби вплинути на вибори президента США 2020 року. За даними Міністерства, Деркач є агентом РФ протягом більш ніж десяти років та підтримує тісний зв'язок із російською розвідкою. Сам народний депутат Верховної Ради Андрій Деркач назвав це «помстою представників демокорупції» й пообіцяв продемонструвати «шокуючі факти викриття» у відповідь на американські санкції. Також він пообіцяв судитися з Міністерством фінансів США.

Як ми писали раніше, правоохоронці США підозрюють експрезидента Порошенка у сумнівних транзакціях на суму $65 млн. Щонайменше чотири міжнародні банки просигналізували про підозрілі перекази грошей.

 

СБУ відкрила півтора десятка проваджень проти Порошенка