ФБР попередило про підготовку збройних протестів у США прибічниками Трампа
Getty Images

За даними Федерального бюро розслідувань (ФБР), ультраправі активісти планують збройні протести у всіх американських штатах в період з 16 по 20 січня. Про це 11 січня повідомило DW із посиланням на медіакомпанії ABC і Yahoo News, які ознайомилися з доповіддю правоохоронного відомства.

Як вказує в Twitter телеканал ABC News, «встановлене ​​озброєне угрупування заявило, що планує відправитися до Вашингтона 16 січня, і заприсяглося підняти повстання, якщо будуть зроблені спроби відсторонити Трампа з посади».

20 січня у Вашингтоні повинна пройти інавгурація новообраного президента США Джо Байдена.

За даними американських ЗМІ, звіт був підготовлений ФБР 29 грудня 2020 року, за тиждень до того, як прихильники переможеного на виборах президента США Дональда Трампа взяли штурмом Капітолій. Офіційної реакції ФБР на публікації ЗМІ поки немає.

ФБР розіслало службовий меморандум, в якому йдеться про можливість протестів за участю озброєних людей у ​​всіх 50 штатах і в столиці країни Вашингтоні, якщо буде зроблена спроба усунути президента Дональда Трампа від влади на підставі 25-ї поправки до Конституції до закінчення його президентського терміну 20 січня.

Про це з посиланням на джерела в ФБР повідомляють американські ЗМІ. Згідно CNN, у розпорядженні якого опинився меморандум, у ФБР є інформація про те, що неназвана група має намір організувати «штурм» адміністративних будівель, що належать федеральній і місцевій влади у всіх штатах, і закликає інші групи приєднатися до неї. Протести можуть пройти за кілька днів до президентської інавгурації Джо Байдена.

Офіційно ФБР не коментує цю інформацію.

У понеділок Національна служба парків повідомила про закриття на два тижні доступу до монумента Джорджу Вашингтону в центрі американської столиці, що є реакцією на погрози.

Трамп вирішив допомогти інавгурації Байдена і оголосив режим надзвичайної ситуації у Вашингтоні.

Для забезпечення безпеки в столицю США уряд вводить додаткові підрозділи Національної гвардії. До кінця тижня їхня чисельність досягне 10 тис. військовослужбовців.

Україну на інавгурації президента США представить посол Єльченко

Україну 20 січня на інавгурації президента США Байдена офіційно представлятиме посол України у Вашингтоні Володимир Єльченко. Про це повідомляє посольство України в США.

«У відповідності до визначеного американською стороною протоколу, усі іноземні країни на інавгурації 46-го президента США (Джозефа Байдена. — Прим. ред.) будуть представлені на рівні послів. Україну офіційно представлятиме Посол України у США Володимир Єльченко», — йдеться у повідомленні.

Обраний президент Сполучених Штатів складе присягу на балконі Конгресу США в присутності запрошених гостей та багатотисячного натовпу американців.

Через карантинні заходи, пов’язані з пандемією COVID-19, інавгураційний комітет оголосив про обмеження церемонії, а команда Байдена й Камали Гарріс звернулася до американців із проханням залишатися вдома цього дня.

Крім того, передбачаються зміни в процедурі традиційної ходи президента від Капітолію до Білого дому.

Байден вітає присутність на своїй інавгурації Майка Пенса, але не Трампа.

Байден не боїться складати присягу на вулиці після заворушень біля Капітолію

Переможець президентських виборів США Джо Байден заявив, що, незважаючи на протести щодо результатів виборів, він все одно складатиме присягу перед Капітолієм, згідно із традиціями США.

Як повідомляє The Guardian, заяву про це Байден зробив після другої дози щеплення від коронавірусу.

За його словами, основна увага має бути прикута до питання притягнення до відповідальності тих, хто брав участь у штурмі Капітолію.

Інавгурація запланована на 20 січня. Традиційно новообраний президент складає її публічно перед Капітолієм.

Черговий міністр йде у відставку після штурму Капітолію

В.о. міністра внутрішньої безпеки США Чед Вулф заявив, що залишає свою посаду.

Агентство Reuters посилається на джерело в адміністрації Трампа.

Відповідну заяву Вулф зробив для своїх співробітників за 9 днів до інавгурації нового президента Джо Байдена.

За його словами, таке рішення пов’язане із судовими справами щодо законності його призначення. Тиждень тому Трамп відкликав кандидатуру Вулфа на цю посаду.

Водночас саме його відомство мало координувати безпеку під час штурму Конгресу та відповідає за безпечне проведення інавгурації Байдена.

Це останній високопоставлений чиновник, який пішов у відставку після спроби захоплення Капітолію.

Цю ж інформацію підтвердили у пресслужбі міністерства. Водночас у Білому домі відмовились коментувати ситуацію.

Раніше у відставку подали міністр освіти та міністр транспорту США.

В США втричі збільшились завантаження Telegram через прихильників Трампа

Мессенджер Telegram з середи по неділю був завантажений понад 545 тис. разів. Це в три рази більше показника завантажень за аналогічний період попереднього тижня. Про це в понеділок повідомила газета The Daily Telegraph.

Видання повідомляє, що завдяки прихильникам Трампа Telegram у неділю став другим за кількістю завантажень на території США. ЗМІ не повідомили, який додаток посів перше місце.

За даними газети, прихильники Трампа почали масово встановлювати додаток після блокування облікового запису чинного президента в Twitter.

Нагадаємо, раніше, на тлі посилення в популярних соцмережах вимог до змісту публікацій напередодні загальних виборів в США, соцмережа Parler набула популярності у фанатів Трампа. Нині в цій мережі налічується понад 10 млн користувачів.

Пізніше Amazon, Apple і Google розірвали свої угоди з Parler та видалили додаток зі Google Play та Appstore.

Після того, як Parler видалили з App Store, засновник месенджера Telegram Павло Дуров закликав користувачів перейти з iOS на Android.

Трамп і Пенс домовилися продовжувати працювати до кінця терміну в інтересах країни

Трамп і віцепрезидент Майкл Пенс зустрілися в понеділок увечері в Білому домі. Про це повідомило Associated Press (AP) з посиланням на представника адміністрації США.

За даними джерела, Трамп і Пенс домовилися продовжувати працювати в інтересах країни протягом строку. «Вони підтвердили, що ті, хто порушив закон і штурмував Капітолій минулого тижня, не представляють рух «Америка попереду» (America First movement. — Прим. ред.), підтриманий 75 млн американців», — наводить видання слова представника адміністрації.

AP також зазначило, що президент і віцепрезидент не спілкувалися з 6 січня, коли протестувальники увірвалися до будівлі Конгресу США.

Процес імпічменту

Трамп стикається з другим історичним імпічментом після того, як демократи в Палаті представників офіційно звинуватили його в «підбурюванні до повстання» внаслідок заворушень на Капітолійському пагорбі.

Демократи дають Трампу останній шанс у вівторок залишити свою посаду за кілька днів до закінчення терміну його повноважень. Альтернатива для нього — зіткнутися з імпічментом через напад його прихильників на Капітолій 6 січня.

Протягом вівторка Палата представників має проголосувати за резолюцію, яка закликає республіканця Пенса протягом дня застосувати 25-ту поправку. Цей закон, який ніколи раніше не застосовувався, дозволяє уряду позбавити президента влади, якщо він чи вона не може виконувати свої обов'язки.

Радники Пенса кажуть Reuters, що він проти цієї ідеї.

Палата представників, очолювана демократами, планує проголосувати в середу за офіційними звинуваченнями у неправомірних діях, викладених у статті імпічменту. Вони це зроблять, якщо Трамп не подасть у відставку або віцепрезидент Пенс не звільнить його відповідно до положення Конституції США.

Як ми писали раніше, республіканець Шварценеггер закликав підтримати Байдена. Актор каже, що Трамп обманює своїх прихильників і подібний до нацистів.

Палата представників опублікувала текст резолюції про імпічмент Трампа за «підбурювання до заколоту»