«Демократія як меч — її потрібно гартувати». Республіканець Шварценеггер закликав підтримати Байдена

Колишній губернатор Каліфорнії, член Республіканської партії, актор Арнольд Шварценеггер записав відеозвернення, в якому розкритикував дії президента Дональда Трампа, який відмовляється визнавати поразку на виборах.

Шварценеггер виголосив семихвилинну промову, у якій нагадав, що народився в Австрії всього через два роки після закінчення Другої Світової війни. В дитинстві актор був оточений «зламаними людьми, які намагалися за допомогою алкоголю боротися з почуттям провини за причетність до найбільш злого режиму в історії».

Я ніколи не говорив про це публічно, тому що це болючі спогади. Мій батько один-два рази на тиждень приходив додому п'яним — він кричав і бив нас з матір'ю. Але я не покладаю всю відповідальність за це особисто на нього, тому що те ж саме зі своєю сім'єю робив наш сусід. І його сусід, і так далі

За словами Шварценеггера, така поведінка була обумовлена не лише «шрапнеллю в тілах» австрійців, а й ​​душевними травмами. А самі травми викликані спогадами про те, що ці люди бачили або робили за часів нацистського режиму, який «починався з багаторазової брехні і нетерпимості».

Нацистів 38-й губернатор штату Каліфорнія прямо порівняв із сучасним американським рухом «Горді хлопці» (Proud Boys), який підтримує Трампа.

Тепер за допомогою такої ж брехні, як і нацисти, Трамп збирає своїх прихильників й відмовляється визнавати результати чесних виборів, заявив актор. Колишній губернатор сказав про президента: «Він намагався вчинити переворот, повівши за собою людей за допомогою брехні. Мого батька і його сусідів теж вели невірним шляхом за допомогою брехні, і я знаю, куди приводить така брехня».

Шварценеггер назвав Трампа «найгіршим президентом в історії» і сказав, що незабаром той буде забутий «як нерелевантні твіт», а самі США вийдуть з нинішньої кризи сильнішими. Далі він порівняв демократію із лицарським мечем, якого постійно треба загартовувати, аби той став кращим. Розмірковуючи про це, актор дістав меч Конана-варвара і показав його на камеру.

Шварценеггер нагадав, що він член Республіканської партії. Але підсумував, що, незважаючи на політичні розбіжності, всі мешканці США повинні ставити демократію і її принципи на перше місце. Тому у «найтемніші дні» Штатів він закликав висловити підтримку обраному президенту Байдену.

6 січня прихильники Трампа взяли штурмом Капітолій, амагаючись не допустити формального затвердження результатів президентських виборів. В ході заворушень загинули п'ятеро людей, протестувальників розігнала поліція, а робота Конгресу перервалася на кілька годин.

Прийти до будівлі Капітолію своїм прихильникам запропонував сам Трамп. Він закликав «бути дикими» й підтримати конгресменів-республіканців, які виступали з запереченнями проти результатів виборів. Ці слова натовп сприйняв як заклик до насильства.

Трамп з початку листопада послідовно заявляв, що не визнає результати виборів, вважаючи їх сфальсифікованими. Уже після заворушень в Капітолії він пообіцяв мирно передати владу Байдену. При цьому Трамп відмовився брати участь в церемонії інавгурації нового президента, ставши четвертим главою держави в історії США, який так вчинив. Три попередніх відмови відбулися в XIX столітті.

Боррель вимагає «глобального проєкту відродження впливу демократії»