Поліція США заарештувала захоплювачів Капітолію — «шамана» й чоловіка, який крав кафедру
Getty Images

У США заарештували п'ятьох людей, які брали участь в штурмі Капітолію у Вашингтоні, повідомляє газета The New York Times.

У суботу федеральний суд округу Колумбія взявся за справу трьох чоловіків, яких звинувачують в участі у заворушеннях в Капітолії США у середу, 6 січня. Всі вони вже затримані правоохоронцями, про їхній арешт повідомив Мін'юст США на своєму сайті.

Обвинуваченими є Джейкоб Ентоні Ченслі, Адам Джонсон та Деррік Еванс.

33-річний житель Арізони Ченслі, який став відомим своїм костюмом вікінга, має прізвиська Джейк Анджелі і «QAnon-шаман» за прихильність до теорії змови QAnon. Він увірвався в Капітолій і потрапив на фото в колоритному образі шамана-вікінга: в хутряній шапці з рогами і оголеним торсом. Його обличчя було розфарбоване в кольори американського прапора, а в руках він тримав спис із прапором США.

Ченслі здався сам — зателефонував у четвер до офісу ФБР у Вашингтоні, а пізніше заявив агентам, що «він прибув як частина групи з іншими «патріотами» з Арізони на прохання президента», йдеться у звіті міністерства.

Поліція заарештувала його за участь у штурмі Капітолію 6 січня. Правоохоронці інкримінують йому умисне проникнення або перебування на закритій території без законних на те підстав, насильницьке вторгнення на територію держустанови і порушення громадського порядку в Капітолії.

Мешканець Арізони раніше працював актором. Останнім часом, як відзначають американські ЗМІ, «шамана» можна було часто бачити на мітингах правих активістів, а також серед прихильників Трампа.

Після штурму Капітолію фото з шаманом облетіли всі світові ЗМІ. Відреагував на його образ і відомий підприємець Ілон Маск, написавши в Twitter: «Ось що трапляється, коли скасовують фестиваль Burning Man» (відомий своїми колоритними й напівоголеними учасниками — Прим. ред.). Українці ж порівняли образ Анжелі з колядниками та маланкарями.

Ченслі вже встиг прокоментувати NBC News свій вчинок і дії конгресменів: «Той факт, що у нас була купа зрадників, які згорбились, одягнули протигази та відступили у свій підземний бункер, я вважаю виграшем».

Серед заарештованих також Адам Джонсон, який потрапив на фото з кафедрою голови палати представників Ненсі Пелосі в руках. Його звинувачують у незаконному проникненні до Капітолію. 36-річного чоловіка також затримали за крадіжку державного майна. Джонсон з міста Перріш, штат Флорида, також транслював у Facebook у прямому ефірі відео, коли він ходив залами Капітолію, повідомляє Tampa Bay Times. Відео було видалено з інтернет-платформ, а всі сторінки Джонсона видалено.

35-річного республіканця, депутата штату Західна Вірджинія Дерріка Еванса звинувачують у підбуренні натовпу до незаконних дій. Він вів трансляцію штурму Капітолію на своїй Facebook-сторінці, а потім зайшов із бунтарями всередину. Еванса звинуватили в насильницькому проникненні на територію держустанови і хуліганстві. 9 січня чоловік пішов зі свого поста.

ФБР звертається до громадськості з проханням допомогти притягнути нападників до відповідальності.

Четвертий заарештований — Дуг Дженсен, який потрапив на відео під час штурму. Його звинуватили в створенні перешкод поліцейським, а також в демонстрації в будівлі Капітолюя.

П'ятим заарештованим є 60-річний Річард Барнетт з Арканзасу, який в ході штурму сидів в кабінеті Ненсі Пелосі, закинувши ноги на стіл.

Всього після заворушень в Капітолії влада пред'явила звинувачення 13 учасникам штурму. Серед іншого їх звинувачують в насильницькому проникненні і хуліганстві в Капітолії.

Число арештів може істотно вирости, оскільки учасники розслідування уважно вивчають соцмережі, щоб ідентифікувати учасників штурму, відзначає NYT.

У день штурму біля Капітолію знайшли пікап із вибухівкою

Зараз більше десятка людей правоохоронці звинувачують у злочинах, пов’язаних із нападом на будівлю Капітолію. Серед них чоловік із штату Алабама, якого нібито знайшли з 11 коктейлями Молотова поруч із місцем заворушень.

Біля будівлі Капітолію у день штурму знайшли автомобіль з 11 саморобними вибуховими пристроями, штурмовою гвинтівкою та пістолетом, повідомляє CNN.

Власника пікапа, 70-річного Лонні Лероя Коффмана, поліція затримала. Йому висунули обвинувачення у зберіганні незареєстрованої вогнепальної зброї та носінні пістолета без ліцензії.

Команда саперів виявила арсенал під час сутички після того, як протестувальники захопили Капітолій.

Коффман повідомив поліції, що у машині були банки, наповнені «розплавленим пінополістиролом і бензином».

Федеральні слідчі вважають, що така комбінація, якщо вибухне, мала б ефект напалму. Поліція також виявила у машині ганчірки, запальнички, пістолет на пасажирському сидінні, штурмову гвинтівку M4 Carbine, а також заряджені магазини для гвинтівок.

Під час затримання у чоловіка також виявили 9-міліметровий пістолет і пістолет 22-го калібру.

При цьому жодна зброя, виявлена ​​в його авто або при ньому, не була на нього зареєстрована.

Депутат від Демократичної партії закликав мобільних операторів зберігати вміст соціальних мереж, пов'язаний із заворушеннями

У суботу сенатор Марк Уорнер, демократ, який є головою комітету з розвідки Сенату, написав керівництву 11 операторів мобільного зв'язку та соцмереж, закликаючи їх зберігати вміст та пов'язані з ними метадані, пов'язані з заворушеннями.

У своїх листах Уорнер підкреслює: учасники заворушень витрачали час, щоб задокументувати подію та поділитися нею через соціальні мережі та текстові повідомлення, «щоб відсвяткувати свою зневагу до нашого демократичного процесу».

Один із людей, який був заарештований у зв'язку з подіями на Капітолії та погрозами законодавцям, повідомив агентам ФБР, що прибув до Вашингтона у четвер, на день запізнившись на мітинг, після затримки на шляху в Огайо. Про це свідчать документи федерального суду.

Клівленд Мередіт був знайдений з автоматом Tavor X95, пістолетом Glock і сотнями патронів. Поліція його затримала у зв'язку з погрозами Пелосі. Агент ФБР прочитав 7 січня текстові повідомлення, в яких Мередіт говорив про «стрільбу по її ногам у прямому ефірі» та про те, що переїде конгресвумен вантажівкою, згідно із кримінальною скаргою.

Щонайменше з десяток інших людей загрожували кримінальні справи в окружному суді США в окрузі Колумбія у зв'язку з заворушеннями, і принаймні 40 людей стикнулися з меншими звинуваченнями у Верховному суді округу Колумбія. Багато з них були засуджені в четвер і звільнені, з наказом судді не повертатися до Вашингтона, за винятком випадків, коли вони з'являться в суді або на зустрічі зі своїми адвокатами.

Ніколаса Окса, самозваний лідер гавайської частини ультраправої групи «Горді хлопці», який у листопаді балотувався до Гавайської палати представників,  поліція арештувала після його повернення в Гонолулу. Його обвинувачують у незаконному проникненні в обмежені будівлі або території, йдеться у заяві федеральної прокуратури.

Розслідування та правоохоронні дії тривають, запевнили в ФБР та прокуратурі США. Заступник офісу прокурора Вашингтона Кен Кол наголосив на рішучому намірі правоохоронних органів притягнути до відповідальності учасників штурму.

Прихильники чинного президента США Дональда Трампа увірвалися до Капітолію 6 січня, коли обидві палати Конгресу проводили засідання, на якому затверджували підсумки листопадових виборів, на яких переміг демократ Байден. В ході заворушень загинули п'ятеро людей, в тому числі співробітник поліції Капітолію.

Chas News повідомляв, що у США високопосадовці звільняються через штурм Капітолію. 

Трамп підбирає адвокатів для справи про імпічмент