У США високопосадовці звільняються через штурм Капітолія
Getty Images

Міністр освіти Бетсі Девос, міністр транспорту Елейн Чао та помічник секретаря Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб Елінор Маккенс-Кац подали у відставку після захоплення Капітолію. У прокуратурі США пообіцяли вивчити роль чинного президента Штатів Дональда Трампа у нападі на будівлю Конгресу.

Про це повідомляє CNN.

«Я планувала залишитися, поки не відбудеться зміна адміністрації, але вчора ввечері мої плани різко змінилися, коли я бачила захоплення будівлі Капітолію. Я вважаю, що така поведінка була абсолютно неприйнятним, і в глибині душі я просто не можу продовжувати», — зазначила Маккенс-Кац.

Девос наголосила, що через штурм Конгресу вона подала у відставку. Вона набуде чинності 8 січня.

«Сьогодні було багато роздумів і дискусій. Очевидно, це правильне рішення», — сказала міністр освіти.

Хто винний?

В.о. федерального прокурора США Майкл Шервін запевнив, що прокуратура Штатів вивчить роль всіх дійових осіб в заворушеннях, що відбулися в середу в Вашингтоні, зокрема й американського лідера Дональда Трампа.

Наразі слідчі вивчають особистості всіх, хто міг би бути причетний до штурму Капітолія. У прокуратурі розслідують, чи підбурював президент натовп напередодні, підкреслив Шервін.

За його словами, слідчі відкрили більшість спраав через несанкціоноване проникненням в будівлю Конгресу США і на його територію. Однак затримання пов’язані й з носінням вогнепальної зброї і розкраданням майна.

Одну людину заарештували з військовою напівавтоматичною гвинтівкою й 11 коктейлями Молотова. Федеральні прокурори порушили 15 кримінальних справ. До Верховного суду вони подали ще 40.

Контрвідповідь від президента

У відеозверненні очільник Штатів Дональд Трамп засудив насильство під час протестів та штурм будівлі Конгресу. Відео він опублікував у Twitter після відновлення аккаунта.

Ті, хто порушив закон під час мітингу, «заплатять» за це, наголосив політик. За його словами, він планує мирно передати владу обраному президенту Джо Байдену.

Раніше прихильники Трампа увірвалися до Капітолію. 

Chas News повідомляв, що Конгрес США офіційно затвердив перемогу Байдена і Харріс на президентських виборах. 

Вибори у США. Захоплення Капітолію закінчилося, конгресмени працюють