Конгрес США офіційно затвердив перемогу Байдена і Харріс на президентських виборах
Getty Images

Конгрес США на спеціальному засіданні затвердив перемогу кандидата від демократів Джо Байдена на виборах президента, які пройшли в листопаді.

Байден отримали 306 голосів вибірників, діючий президент, республіканець Дональд Трамп 232 голоси.

Конгрес визнав Байдена та Камалу Харріс наступними президентом та віцепрезидентом США.

Голоси Колегії виборщиків схвалили після того, як і Сенат, і Палата представників відхилили заперечення проти голосування в штатах Пенсільванія та Арізона. Спроби республіканців оскаржити результати голосування в ряді штатів, в тому числі Джорджії, виявилися безрезультатними.

Спільне засідання Конгресу за участю членів Палати представників і Cенату, на якому затверджуються підсумки виборів, мало пройти вдень 6 січня. Однак через штурм Капітолію прихильниками Трампа засідання перервали на кілька годин. «Перерва» сталася вночі за київським часом.

Процедурна сесія Конгресу відновилася і тривала протягом ночі після «очищення» будівлі від бунтарів.

Заворушення та їхні наслідки

В мережі опублікували відео пострілу в жінку у будівлі Конгресу. Ця протестувальниця, прихильниця Трампа, померла від поранення в шию.

До Вашингтона влада спрямувала Національну гвардію з різних штатів, зокрема, спецпризначенців ФБР. Спочатку у місті з 18:00 за місцевим часом (01:00 7 січня за київським часом) була введена комендантська година. Пізніше мер столичного округу Колумбія Мюріель Боузер прийняла рішення про продовження режиму НС на 15 днів (до 21 січня). У штаті Вірджинія, що межує з округом Колумбія, також введено надзвичайний стан, повідомив губернатор цього штату Ральф Нортем.

Реакція світових лідерів

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засмучений у зв'язку зі штурмом будівлі Конгресу США протестувальниками і насильством у Вашингтоні. Про це повідомив в середу журналістам офіційний представник генсека Стефан Дюжаррік.

«Генеральний секретар засмучений подіями в столиці США Вашингтоні, що відбулися в середу. За таких обставин важливо, щоб політичні лідери переконали своїх прихильників в необхідності утримуватися від насильства, поважати демократичні процеси і верховенство права», — заявив він.

Багато світових лідерів засудили заворушення в столиці США і нагадали про основи демократії. Демократ Байден, перемогу якого на виборах президента Сполучених Штатів підтвердило голосування Колегії виборщиків, закликав нинішнього главу Білого дому виступити по телебаченню, щоб припинити «облогу» Конгресу. Він назвав насильницькі дії прихильників Трампа не протестом, а заколотом.

Держсекретар США Майкл Помпео назвав неприйнятним штурм Капітолію.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нагадала про «силу американських інститутів і демократії». Вона додала, що з нетерпінням очікує на співпрацю з Байденом на посаді наступного президента США.

Глава Євроради Шарль Мішель назвав Конгрес Сполучених Штатів «храмом демократії» і висловив упевненість, що американська влада забезпечить мирну передачу влади Байдену.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вказав на необхідність поважати підсумки голосування 3 листопада.

Україна також відреагувала на штурм будівлі Конгресу США. Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона стурбована подіями в будівлі Капітолію, але висловив впевненість, що американська демократія впорається із викликом.

Кулеба написав на своїй сторінці в Twitter, що відновлення демократичних процедур в США важливо не тільки для Америки, але і для всього світу, в тому числі для України.

«Занепокоєний подіями у Вашингтоні. Упевнений, що американська демократія впорається з цим викликом. Відновити верховенство права і демократичних процедур потрібно якомога швидше», – заявив він.

Вибори у США. Захоплення Капітолію закінчилося, конгресмени працюють