Франція і Німеччина підготували санкції проти РФ через отруєння Навального

Німеччина і Франція запропонують партнерам по ЄС ввести санкції проти Росії через отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Про це спільно заявили голови зовнішньополітичних відомств двох країн.

Урядовці Франції й Німеччина нагадали, що неодноразово закликали Росію розслідувати обставини цього злочину і притягнути винних до відповідальності. Але Росія досі не надала переконливих пояснень замаху на російського політика. «У цій ситуації ми вважаємо, що інших правдоподібних пояснень отруєння Навального, крім причетності Росії, не існує» — заявили міністри іноземних справ двох країн.

Санкції будуть вводити проти окремих посадових осіб, яких європейські чиновники вважають причетними до отруєння й порушення норм міжнародного права.

За даними Reuters, в списки, зокрема, буде включений ряд співробітників ГРУ. Попередньо, відзначає агентство, обмеження будуть обговорюватися на зустрічі глав МЗС Євросоюзу, яка відбудеться наступного тижня.

Тим часом 6 жовтня експерти Організації по забороні хімічної зброї підтвердили, що Навальний був отруєний нервово-паралітичною речовиною з групи «Новачок». Раніше в МЗС ФРН заявляли, що в разі підтвердження даних про отруєння санкції проти Росії будуть неминучими.

Лідери країн ЄС обговорюватимуть ситуацію з отруєнням Навального на саміті 15-16 жовтня.

Нагадаємо, що російська влада назвала скандал із Навальним «фантастичною історією». Вона «ініційована з подачі Берліна його євроатлантичними союзниками укупі з керівництвом технічного секретаріату ОЗХЗ… отримала своє продовження за заздалегідь спланованим конспірологічним сценарієм», — йдеться у повідомленні МЗС РФ.

 

В Організації заборони хімічної зброї підтвердили сліди «Новачка» в організмі Навального