Франція, Італія і девелопери з України цікавляться концесією українських вокзалів

Європейські оператори вокзалів проявляють інтерес до концесії залізничних вокзалів в Україні.

Про це в інтерв'ю ЦТС повідомив в. о. члена правління АТ «Укрзалізниця», очільник «Пасажирської компанії» Олександр Перцовський.

«Ми визначили 7-8 потенційних партнерів — міжнародних і локальних. Було кілька європейських операторів вокзалів — Франція, Італія, кілька великих українських девелоперських компаній, зокрема, з регіонів», — зазначив він.

«Далі буде розробка техніко-економічної документації. Концесія — це довгий процес, але він іде», — додав топ-менеджер.

Мінінфраструктури зараз готує до концесії шість вокзалів. Користування, найімовірніше, буде у форматі 1+1: один великий вокзал і один менший вокзал.

У Міністерстві інфраструктури як перші потенційні концесії розглядають вокзали Києва і Вінниці, також почнеться підготовка до передачу в користування пасажирських вокзалів у Львові та Одесі.

Президент Володимир Зеленський нагадав на форумі «Україна 30. Інфраструктура» про нещодавнє ухвалення закону про концесію. Уряд вже підписав дві концесійні угоди щодо порту Ольвія та порту Херсон.

У грудні 2020 року Зеленський анонсував протягом 2021-2022 років укладання концесійних угод щодо морських портів, автошляхів, аеропортів, залізниці та інших об'єктів інфраструктури.

НБУ очікує припливу інвестицій у $3 млрд у 2021 році