Лобісти з України намагаються зіпсувати відносини влади з МВФ, каже Зеленський
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні є лобісти, які намагаються зіпсувати відносини української влади з Міжнародним валютним фондом.

Про це він сказав на форумі «Україна 30. Інфраструктура».

«Я вважаю, що у нас нормальні відносини з МВФ. Я вважаю, що всередині країни нам ніхто не допомагає з цією темою, а навпаки. Багато лобістів працюють окремо з МВФ, розказуючи, що тут відбувається в Україні: «А-я-яй тут таке. Таке страшне, ось якщо б були ми. Ми б показали». Тобто помічників немає», — сказав політик.

За словами Зеленського, він будує міцну незалежну країну і з деякими речами, які пропонують міжнародні партнери, він погоджується, а з деякими ні.

Щодо проблемних питань Зеленський зазначив, що є багато правок до закону про ВРП і Конституційного Суду.

При цьому він додав, що впевнений у тому, що до кінця року Україна отримає кошти від МВФ, а якщо ні, то завжди є «план Б, план В».

Інфраструктура та «Україна, комфортна для людей»

Велику частину вступної промови Зеленський приділив похвальбі «Великому будівництву» і планам на транспортне сполучення.

Глава держави зауважив, що сфера інфраструктури занепадала понад 20 років. Пресслужба ОП цитує його слова, що у його передвиборчій програмі важливим пунктом було створення комфортної країни.

«Найперше — це дороги. Про них існував не один мільйон жартів, на їхньому ремонті було вкрадено не один мільйон гривень. Всі думали, що хороші дороги і Україна — це фантастика. Ми довели, що це може стати реальністю», — наголосив Зеленський.

За його словами, у 2021 році уряд планує відремонтувати та реконструювати чотири з половиною тисячі кілометрів державних доріг та дві тисячі кілометрів місцевих.

Також у планах будівництво Київської обхідної дороги загальною протяжністю 150 км, траси М-30 протяжністю 1400 кілометрів, яка буде найдовшою дорогою України і з’єднає схід і захід країни.

Мости

Другим пріоритетним напрямом, як каже Зеленський, є національна програма відновлення мостів. Згідно з нею, у 2020 році побудували та оновили 216 мостів, серед них — легендарний і сумнозвісний міст у Запоріжжі. Цьогоріч уряд планує будівництво та оновлення 245 мостів, зокрема кременчуцького.

Залізниця

Президент звернув увагу на залізницю: він бажає, щоб поїздка залізничним транспортом між містами займала в українців максимум три-чотири години. Для цього треба оновити вагони, удосконалити й запровадити нові маршрути «Інтерсіті».

Також гарант пообіцяв удосконалювати систему приміських поїздів. Зокрема, в розробці проєкт City Express — якісний та сучасний рівень приміського сполучення, що долатиме проблеми з трафіком у великих містах. Перший етап проєкту включає Київ, Харків та Дніпро.

За його словам, у Києві проєкт уже знаходиться на стадій перемовин з потенційним інвестором, у Харкові та Дніпрі поки що тільки розробляється проєкт.

Авіалінії

«Наш четвертий напрямок — авіасполучення. Перш за все це програма розбудови регіональних аеропортів. Зокрема — в Ужгороді, Чернівцях, Полтаві та загалом у 16 містах України», — зазначив глава держави.

За його словами, нещодавно розпочалася реконструкція міжнародного аеропорту в місті Дніпрі. Також уряд планує будівництво аеропорту міжнародного значення на Закарпатті, між Ужгородом та Мукачевом.

Наша амбітна, але цілком реальна мета, яку ми хочемо реалізувати якомога швидше, – це національна державна авіакомпанія, що зможе здійснювати рейси як всередині країни, так і по всьому світу

Президент також нагадав про нещодавнє ухвалення закону про концесію. Уряд вже підписав дві концесійні угоди щодо порту Ольвія та порту Херсон. Зеленський вважає це значними інвестиціями у розвиток інфраструктури портів і обіціяє великі надходження до держбюджету.

На його думку, ухвалений закон про внутрішній водний транспорт дає старт розвитку річкових перевезень. Це допоможе знизити навантаження на дороги та дасть потенційний економічний ефект у мільярди гривень.

«Ми продовжимо й активну розбудову соціальної інфраструктури в кожному регіоні України — це сотні шкіл, дитячих садочків, стадіонів, лікарень та приймальних відділень», — сказав глава держави.

Індустріальні парки

Ще одним важливим напрямком буде розвиток індустріальних парків.

«Наразі в нас існує 46 індустріальних парків, але, на жаль, більшість із них — лише на папері, без належної інфраструктури, комунікацій та доріг. Ми працюємо над вирішенням цих проблем і побудовою в Україні дієвої, потужної системи індустріальних парків у кожному регіоні», — зауважив Зеленський.

Туризм

Гарант згадав і про туристичний потенціал нашої держави. Тому цьогоріч розпочато програму «Велика реставрація», яка передбачає відновлення замків, музеїв, театрів та інших перлин історичної та культурної спадщини України. За три наступних роки буде відреставровано 150 таких об’єктів.

«Міська електричка» — реалії

Нагадаємо, що в Києві з 2011 року існує міська електричка, під яку на баланс «Київпастрансу» віддали 10 електропоїздів. Зараз вони знаходяться в жалюгідному стані.

У 2019 році «Укрзалізниця» запропонувала забрати міську електричку Києва на свій баланс і інтегрувати її в систему приміських перевезень Kyiv City Express.

Компанія заявляла, що планує провести повне оновлення залізничного приміського сполучення з Києвом і створити якісне приміське залізничне сполучення Київського регіону зі столицею. Міська електричка повинна стати його частиною.

Планувалося, що загальна довжина проєкту становитиме 343 км, він з'єднає між собою 46 залізничних станції київського регіону. Зокрема, це броварський, білоцерківський, трипільський і бориспільський напрямки, які будуть з'єднані міською електричкою.

В УЗ порахували, що завдяки такій організації залізничного сполучення «Укрзалізниця» зможе щодня перевозити 80 тис. пасажирів, або близько 20 млн пасажирів на рік. Вартість цього проєкту тоді оцінювали в «кілька мільярдів гривень».

Як ми писали раніше, ексрадник голови Офісу президента Ігор Уманський розкритикував «Велике будівництво» та витрату коштів на дороги.

Читайте огляд Chas News, як Україна не виконала «домашнє завдання» МВФ. Ми писали, якого «прогресу» не вистачило МВФ та чи можливо вижити без грошей фонду.

З Америки «з любов'ю». Як пов’язані невдала спроба імпічменту Трампу та санкції проти Медведчука?