«Потрібен більший прогрес». Місія МВФ в Україні завершила роботу

Місія МВФ завершила роботу в Україні, зауваживши, що для завершення першого перегляду програми потрібен більший прогрес.

Про це повідомив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, слова якого цитують «Укрінформ» та «Інтерфакс-Україна».

Рішення про перегляд програми stand by ще не ухвалили.

Місія повідомляє у пресрелізі, що з 21 по 23 грудня та з 11 січня по 12 лютого її фахівці обговорили з представниками влади України прогрес у заходах та реформах. Вони є частиною програми дій влади, яку підтримує угода stand by.

Чиновники говорили з МВФ про таке:

  • посилення управління НБУ;
  • поліпшення підгрунтя банківського нагляду та фінансового оздоровлення;
  • зменшення фіскального дефіциту;
  • законодавчі ініціативи про антикорупційну інфраструктуру та судочинство;
  • заходи у секторі енергетики.
Обговорення було продуктивним, однак потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть

Щоб завершити огляд і ухвалити рішення про продовження фінансування за поточною програмою stand-by, місія МВФ має визначити політику економічного розвитку в Україні.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що робота місії МВФ в Україні продовжена на 7-10 днів. Як він каже, надходження коштів від Фонду є «більше питання технічним».

«Інтерфакс-Україна» уточнює, що серед проблемних питань залишаються:

  • ухвалення закону про Вищу раду правосуддя;
  • побоювання МВФ щодо втручання в роботу Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Для позитивного результату, як вказує агентство, українські політики мають ухвалити вже внесені до Верховної Ради нові поправки до закону про Нацбанк і відмову від обмеження цін, введених цієї зими на енергоринку. Також потрібно роз'яснити бюджетні плани на 2022 рік і аудит COVID-фонду.

Передісторія

10 червня 2020 року Рада директорів МВФ погодила нову кредитну програму для України stand-by на суму $5 млрд строком на 1,5 року. Кошти планували перерахувати чотирма траншами.

Майже одразу Україна отримала $2,1 млрд першого траншу. Два наступні мали надійти до кінця 2020 року на загальну суму $3,5 млрд, а четвертий транш — у 2021 році. Але ті два транші теж перенесли на 2021-й.

Україна все ще може отримати транш від МВФ у І кварталі 2021 року попри запровадження держрегулювання цін на газ. Але консервативніший сценарій передбачає отримання траншу у квітні-червні 2021 року, пишуть у прогнозі аналітики Bank of America.

Раніше уряд провів зустріч з Міжнародним валютним фондом. Прем’єр заявив про необхідність пошуку компромісу щодо тарифів на газ.

У МВФ занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.

Марченко заявив, що два транші по $700 млн від МВФ перенесені на 2021 рік.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив графік погашення боргів Україною до 2036 року, цьогоріч необхідно сплатити $1,67 млрд.

Аби Україна отримувала транші, потрібно було виконувати певні вимоги. Зокрема, продовжити пенсійну, медичну, освітню та антикорупційну реформи.

Місія МВФ із 21 грудня 2020 року працювала в Україні у форматі онлайн-зв'язку через COVID-19. Але потім зробила перерву на свята, після яких з 11 січня, поновила свою роботу в Україні.

Місія обговорювала з владою України останні економічні події, а також заходи й реформи, необхідні для завершення першого перегляду програми stand-by.

Chas News повідомляв, що в НБУ прогнозують відновлення економіки у 2022 році.

Раніше ми писали, що протягом 2020 року Україна заплатила зовнішнім кредиторам більше $5,5 млрд.

Бідні країни тонуть у боргах після пандемічного року