Франція закликає арабські країни не допускати бойкоту через висловлювання Макрона

Франція закликала країни Близького Сходу припинити заклики до бойкоту своїх товарів. Ці акти почалися на знак протесту проти захисту президентом Еммануелем Макроном права демонструвати карикатури на пророка Мухаммеда.

Міністерство закордонних справ Франції заявило, що «безпідставні» заклики до бойкоту «просуваються радикальною меншиною».

Французька продукція вилучена з деяких магазинів Кувейту, Йорданії та Катару, повідомляє BBC. Протести спостерігалися в Лівії, Сирії та секторі Газа.

Негативна реакція спричинена коментарями Макрона після вбивства вчителя, який показував карикатури на пророка Мухаммеда на уроці.

Президент сказав, що вчителя Самуеля Паті «вбили, бо ісламісти хочуть нашого майбутнього», проте Франція «не відмовиться від наших мультфільмів».

Приниження пророка Мухаммеда є табу в ісламі та образливим для мусульман.

Але державний секуляризм (французькою laïcité) є центральним для національної ідентичності Франції. Придушення свободи вираження поглядів для захисту почуттів однієї конкретної громади, як зазначає держава, підриває єдність.

У неділю Макрон у своєму твіті написав: «Ми ніколи не будемо поступатися».

Політичні лідери в Туреччині та Пакистані виступили проти Макрона, звинувативши його у неповазі до «свободи переконань» та у маргіналізації мільйонів мусульман у Франції.

У неділю президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вдруге запропонував Макрону вдатися до «психічних перевірок» щодо його поглядів на іслам.

Подібні коментарі спонукали Францію відкликати свого посла в Туреччині для консультацій у суботу.

Бойкот французької продукції

Деякі супермаркети зняли французьку продукцію в Йорданії, Катарі та Кувейті до неділі. Наприклад, вироби для волосся та краси французького виробництва не виставлялися.

У Кувейті головний роздрібний союз розпорядився бойкотувати французькі товари.

Неурядова спілка споживчих кооперативних товариств заявила, що видала директиву у відповідь на «неодноразові образи» на адресу пророка Мухаммеда.

У своїй заяві міністерство закордонних справ Франції написало про ці кроки: «Ці заклики до бойкоту є безпідставними і повинні негайно припинитися, так само як усі напади на нашу країну, які просуваються радикальною меншиною».

Порожні полиці були помічені там, де у супермаркетах Кувейту виставлялися французькі товари. В Інтернеті розповсюджуються заклики до подібного бойкоту в інших арабських країнах, зокрема Саудівській Аравії.

Хештег із закликом бойкотувати французьку мережу супермаркетів Carrefour став другою найбільш популярною темою в Саудівській Аравії, найбільшій арабській економіці світу.

Тим часом невеликі анти французькі протести пройшли у Лівії, секторі Газа та на півночі Сирії, де правлять проксі-війська, підтримувані Туреччиною.

Чому довкола президента Франції скандал

Захист Макроном французького секуляризму та критика радикального ісламу після вбивства Паті викликав гнів деяких людей у ​​мусульманському світі.

Турецький президент Ердоган запитав у своїй промові: «У чому проблема людини, яку називають Макрон, з ісламом та з мусульманами?».

Тим часом пакистанський лідер Імран Хан звинуватив французького лідера в «нападі на іслам без жодного розуміння (цієї релігії)». «Президент Макрон напав і завдав шкоди настроям мільйонів мусульман у Європі та в усьому світі», — написав він у Twitter.

На початку цього місяця, до вбивства вчителя, Макрон оголосив про плани жорсткішого законодавства щодо боротьби з тим, що він назвав «ісламістським сепаратизмом» у Франції.

За його словами, меншість із 6 млн мусульман Франції перебувають під загрозою формування «контр суспільства», описуючи іслам як релігію «в умовах кризи».

Карикатури на пророка Ісламу мають у Франції напружену політичну передісторію.

У 2015 році в результаті нападу на офіс французького сатиричного журналу Charlie Hebdo, який поширював карикатурни, було вбито 12 людей.

Деякі представники найбільшої мусульманської громади Західної Європи звинувачують Макрона у спробі придушити їхню релігію і заявляють, що його кампанія ризикує легітимізувати ісламофобію.

Як ми писали раніше, у Парижі в вересні біля колишнього офісу сатиричного видання Charlie Hebdo поранили чотирьох людей. Підозрюваного у нападі, озброєного мачете, заарештувала тоді поліція.

 

Обезголовлювання французького вчителя. Поліція підозрює сім можливих співучасників злочину